positie starters

Startende huizenkopers kopen steeds vaker noodgedwongen een woning zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat bevestigt NHG na berichtgeving in De Telegraaf. De oorzaak: er zijn steeds minder woningen te vinden met een koopprijs onder de NHG-grens van 325.000 euro.

Het aantal hypotheekaanvragen met NHG is gedaald van 70% in 2012 naar 28% in februari van dit jaar, meldde De Hypotheekshop vrijdag. Dit maakt de situatie van starters steeds moeilijker, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop in De Telegraaf. „Je moet tegenwoordig sowieso met zijn tweeën zijn, en zonder hulp van ouders kan een starter eigenlijk niet kopen. Zo ver zijn we inmiddels.”

Zorgelijke omstandigheden

NHG erkent dat er een sterke daling is van het aantal hypotheken met hypotheekgarantie. Dat is een logisch gevolg van de huidige zorgelijke marktomstandigheden, aldus NHG. Er is een ongekend tekort aan beschikbare koopwoningen in combinatie met een historisch lage rente, wat leidt tot de extreem sterke prijsstijging van koopwoningen.

NHG-grens vaststellen

NHG stelt de grens vast op basis van de gemiddelde huizenprijs. Ze gebruikt daarvoor een rekenmethode die met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën is ontwikkeld. Vorig jaar paste NHG de methode aan zodat de grens zich gelijkmatiger zou ontwikkelen en zo een stabielere woningmarkt zou ontstaan. NHG baseert nu de grens op de koopsommen in de afgelopen 39 maanden. Voorheen was dat op basis van de huizenprijs in de afgelopen drie maanden. In 2020 lag de grens nog op 310.000 euro, dit jaar is deze door de nieuwe rekenmethode gestegen naar 325.000 euro.

Geen effect

Het sneller verhogen van de NHG-grens heeft onder de huidige omstandigheden op de woningmarkt echter niet het effect dat starters makkelijker een woning kunnen bemachtigen, zo geeft NHG aan. Er zijn simpelweg te weinig woningen waardoor dat veel mensen niet lukt. De enige echte oplossing is volgens NHG: meer betaalbare woningen voor starters.

Overdrachtsbelasting

Starters op de woningmarkt die een huis van meer dan 4 ton kopen, kunnen door een truc besparen op belasting, meldt RTL Nieuws. Vanaf 1 april is het niet meer mogelijk dat starters die een huis kopen boven de 400.000 euro, een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Maar door het op een akkoordje te gooien met de verkopers, kunnen de koopstarters dit omzeilen. Formeel laten ze de overdracht plaatsvinden voor 1 april, maar in de praktijk mogen de oude bewoners er nog even in blijven wonen. Volgens RTL kan dit veel geld schelen. Bij een huis van 7 ton ontloopt de koper 14.000 euro aan overdrachtsbelasting.