hypotheek oversluiten

Het aantal gepasseerde hypotheken in het eerste kwartaal van 2020 groeide met 22,8% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019. Dit staat in de Hypotheekupdate over het eerste kwartaal van 2020 van consultancybureau IG&H.

Ook de gemiddelde hypotheeksom is gestegen, waardoor de omzet 28,4% hoger uitkomt. Uit deze Hypotheekupdate blijkt dat de coronacrisis nog geen negatieve invloed heeft gehad in het eerste kwartaal van 2020.

Groei oversluiters hypotheek

Volgens IG&H wordt de sterke groei in het eerste kwartaal hoofdzakelijk gedreven door de hypotheekhouders die massaal hun hypotheken oversluiten. “Verder zien we dat de hypotheeksom blijft stijgen voor alle groepen, maar het sterkst onder de doorstromers. Daarmee komt de gemiddelde hypotheeksom uit op 337.000 euro. Daaruit blijkt dat de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2020 nog niet is afgekoeld”, licht directeur Joppe Smit van IG&H toe.

Lees verder onder de afbeelding

Oversluiters spannen de kroon met hypotheekaanvragen (bron: HDN)

Over- en bijsluiters van een hypotheek laten een sterke groei zien (+49,5% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019. De stijging bij de groep doorstromers ligt een stuk lager met een + van 10,0%. Voor de hele markt betekent dit dat er een 22,8% groei is in het aantal hypotheken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. “De groep over- en bijsluiters wil meeprofiteren van de lage rente nu het nog kan”, zegt Smit.

Lees verder onder de afbeelding

Over de afgelopen 4 jaar is te zien dat regiepartijen aan invloed winnen op de hypotheekmarkt (bron: IG&H)

Daling marktaandeel banken

Het marktaandeel van banken in de hypotheekmarkt daalt opnieuw flink. Voor de top-3 banken zakt het marktaandeel naar 47,9%, het laagste punt sinds 2016. Regiepartijen weten hiervan te profiteren en groeien door naar een marktaandeel van 19,9% aandeel. Munt is opnieuw de grootste stijger en komt daarmee een vierde plek in de top 10. ING en Florius zijn de sterkste dalers dit kwartaal. Florius valt door aanhoudende krimp buiten de top 10.

Bekijk hier het dashboard met trends voor de hypotheekmarkt van IG&H in het eerste kwartaal van 2020.