‘Stijging hypotheekrente is kwestie van tijd’

1886
hypotheekrentes stijgen

Volgens kenners is het een kwestie van tijd totdat de hypotheekrentes gaan stijgen. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad.

Terwijl de marktrente al een tijdje gestaag omhoog gaat, blijven de hypotheekrentes vooralsnog stabiel op de extreem lage niveaus of dalen ze zelfs nog iets. Volgens kenners is het echter een kwestie van tijd totdat ook de hypotheekrentes ook gaan stijgen, omdat de marges voor de hypotheekverstrekkers nu al kleiner zijn dan ze in jaren zijn geweest.

“Niemand durft de eerste stap te zetten. Maar als eenmaal één grotere speler de tarieven verhoogt, dan zal de rest volgen. En dan kun je een golf aan hypotheekrenteverhogingen verwachten”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep tegen het FD.

Laagterecords

Ook Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop verwacht dat geldverstrekkers, als de rente blijft stijgen, hun tarieven op den duur wel gaan verhogen. Dat dit tot dusver niet gebeurt, komt volgens hem net als volgens Noorlag door de moordende concurrentie. Hypotheekverstrekkers zijn bang om marktaandeel te verliezen als zij als eerste hun tarieven verhogen. Maar ondertussen zien ze hun marges slinken.

De felle concurrentie op de hypotheekmarkt leidde er afgelopen januari toe dat laagterecord na laagterecord bij de hypotheektarieven werd verbroken, terwijl de marktrente toen ook al iets opliep. Vrijwel alle geldverstrekkers verlaagden toen in reactie op elkaar hun tarieven, soms zelfs meerdere malen.

Vertrouwen in woningmarkt

De vraag is dan ook hoelang ze dat nog volhouden. Incidenteel verhogen geldverstrekkers wel al hun tarieven, maar er zijn ook nog geldverstrekkers die ze juist verlagen. Over de gehele linie blijft het renteniveau daardoor gelijk. Afgelopen week stond de hypotheekrente voor tien jaar vast zonder NHG bijvoorbeeld net als de week ervoor gemiddeld op 1,48%, zo blijkt maandag uit de cijfers Van Bruggen Adviesgroep.

Hagedoorn verwacht dat verhogingen nog wel even uit zouden kunnen blijven, omdat er in mei en begin juni traditioneel altijd veel huizen worden verkocht en hypotheekverstrekkers daar nog van willen profiteren. Het feit dat banken het aandurven om hun tarieven nog niet te verhogen, duidt er volgens hem ook op dat ze vertrouwen hebben in de woningmarkt en weinig wanbetalingen verwachten.

De Hypotheker denkt in tegenstelling tot de andere hypotheekadviseurs niet dat de hypotheekrentes omhoog zullen gaan. Volgens de Hypotheker is de hogere inflatie van tijdelijke aard en zullen de hypotheekrentes door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank én door de felle concurrentie tussen geldverstrekkers voorlopig laag blijven.

In het eerste kwartaal van 2021 is de totale hypotheekomzet met 3,7% ten opzicht van het laatste kwartaal van 2020. Dat is vooral te danken aan het toegenomen aantal starters dat een hypotheek afsloot, schrijft IG&H.