taxatiemodel Bureauwaardering

Het NRVT heeft het taxatiemodel Bureauwaardering van de NVM, VBO en Vastgoedpro officieel geaccepteerd als alternatief voor de huidige modelmatige waardebepaling, die vanaf 1 juli niet meer voldoet aan de Europese regelgeving. Tegelijk wordt het vanaf die datum voor NHG-hypotheken mogelijk om de woning te laten taxeren door een taxateur op afstand.

Per 1 juli moet een oordeel geveld worden door een bij het NRVT ingeschreven taxateur, terwijl banken voorheen op basis van een modelwaarde financierden. Zo’n methode mag uitsluitend gebruikt worden bij financieringen tot maximaal 90% van de Loan to Value (LTV).

Richtlijnen voor Taxatiemodel Bureauwaardering

NVM, VBO en Vastgoedpro zijn blij met dit besluit van de Centrale Raad van de NRVT. “Er is een product aan de markt toegevoegd dat tegemoetkomt in de kosten. Tegelijk zorgt het ervoor dat taxateurs hun verantwoordelijkheid kúnnen nemen. Modelmatige waarderingen zijn een hulpmiddel bij taxaties, maar (nog) niet betrouwbaar genoeg om zonder tussenkomst van een fysieke taxateur de waarde van een object vast te stellen. Het besluit om de modelwaardering te vervangen door de Bureauwaardering is wat ons betreft het enige juiste.”

Het NRVT stelt nu de richtlijnen op, zodat met ingang van 1 juli het taxatiemodel Bureauwaardering in de praktijk goed kan worden toegepast.

“Dit betekent dat er eindelijk duidelijkheid is. Ik ben blij dat er besloten is een gekwalificeerde taxateur altijd mee te laten kijken met de taxaties en niet louter op nullen en enen te koersen.”

Theo Lieberom, taxateur en bestuurslid bij NVM

NHG accepteert Calcasa Desktop Taxatie

Ook is er nieuws over een ander taxatiemodel, namelijk de Calcasa Desktop Taxatie. Calcasa kondigde in maart samen met pilotpartners ING en de Taxatheek de Desktop Taxatie aan. Met deze nieuwe vorm van taxeren blijft een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding als basis mogelijk. NHG accepteert deze per 1 juli, naast de fysieke taxatie. Deze internettaxatie of ook wel desktoptaxatie is een taxatievorm waarbij de taxateur een modelwaarde beoordeelt, evalueert en goedkeurt. Het wordt gedaan met behulp van een statistisch model en data over de woningmarkt.

Woningkoper die willen verbouwen, energiebesparende voorzieningen willen treffen of gebruik willen maken van een energiebespaarbudget, kunnen de desktoptaxatie nog niet gebruiken. NHG verwacht dat dit vanaf januari 2022 wel mogelijk is.

Calcasa-directeur Tijs Pellemans reageert verheugd op het nieuws. “We hebben het afgelopen jaar erg hard gewerkt om een solide taxatieproduct te ontwikkelen. De pilot met ING en de Taxatheek wees uit dat taxateurs  graag met de Desktop Taxatie werken. Het product voldoet volledig aan alle relevante wet- en regelgeving.”

Lees ook: Nieuwe taxatievormen leiden tot onrust; Kamer neemt motie uitstel aan