Tips om een bouwplaats zo efficiënt mogelijk in te richten
De inrichting van de bouwplaats is cruciaal voor het succes van een project. Foto: Mali Maeder, Pexels

Bouwterreinen zijn een uitdagende omgeving om op te zetten. Met verschillende soorten uitrusting, materialen en activiteiten die allemaal tegelijk plaatsvinden, is het moeilijk om alles georganiseerd te krijgen. Met effectieve methoden voor het inrichten van de bouwplaats kunnen bouwers hun activiteiten stroomlijnen en de tijd voor het zoeken naar materiaal, gereedschap of andere middelen tot een minimum beperken. Hieronder een aantal tips.

 

Partnercontent van AIC

Wat is bouwplaatsinrichting?

De bouwplaatsinrichting is het proces van het uitzetten van een bouwterrein voordat de bouw begint. Op die manier kan men de werkzaamheden op de bouwplaats plannen en de bouwplaats zelf zo efficiënt mogelijk inrichten.

Het plan dat wordt opgesteld voor de bouwplaatsinrichting kan gebruikt worden om een plattegrond en een planning voor de bouwplaats te maken. Op basis hiervan kunnen de activiteiten van de verschillende aannemers gecoördineerd worden. Dit kan helpen om botsende activiteiten te voorkomen.

Een planning van de bouwplaats stelt bouwers ook in staat knelpunten te identificeren voordat deze zich voordoen en maatregelen te nemen om het ontstaan van knelpunten te vermijden.

Tips voor het inrichten van een bouwplaats

 • Gebruik checklists om een bouwplaats op te zetten
  Checklists zijn een zeer effectief middel om ervoor te zorgen dat er niets over het hoofd wordt gezien bij het opzetten van een bouwplaats. Je kunt een checklist maken voor het opzetten van de bouwplaats door een lijst te maken van de uitrusting die nodig is voor de klus, de materialen van AIC die naar de bouwplaats gebracht moeten worden en het personeel dat op de bouwplaats aanwezig zal zijn.
 • Gebruik kleurcodering
  Kleurcodering is één van de meest effectieve manieren om materialen voor een bouwplaats te organiseren. Je kunt materialen op kleur coderen op basis van een aantal factoren, waaronder het type materiaal, wie ze zal gebruiken en hoe ze naar de bouwplaats worden vervoerd.
 • Materialen ordenen
  Materialen en uitrustingen kunnen worden georganiseerd op functie, wat betekent dat ze worden gegroepeerd op basis van hun doel. Alle steigermaterialen bijvoorbeeld – inclusief de hoofdonderdelen, bouten en accessoires – die nodig zijn voor een specifiek gedeelte van het project, kunnen op één locatie worden geplaatst.
 • Belanghebbenden bij de opzet betrekken
  De inrichting van de bouwplaats is cruciaal voor het succes van een project. De inrichting zet de toon voor de manier waarop het project zal worden beheerd. Het is belangrijk om alle belanghebbenden bij de opzet te betrekken om ervoor te zorgen dat iedereen een duidelijk idee heeft van zijn rol en verantwoordelijkheden.