Toren van Babel

De prijsvraag voor gezinsappartementen op de Rotterdamse Lloydpier is vrijdag gewonnen door architect Laurens Boodt met zijn ontwerp ‘De Rotterdamse Toren van Babel’ werd unaniem door de jury gekozen uit vijf inzendingen.

De Rotterdamse architect Laurens Boodt heeft met zijn ontwerp ‘Rotterdamse toren van Babel’ de prijsvraag Gezinsappartementen van de gemeente Rotterdam gewonnen. Het volgens de jury ‘fascinerende’ ontwerp werd unaniem gekozen uit vijf inzendingen.

De gemeente gaat met de architect in onderhandeling over de realisatie van Boodts ontwerp op een braakliggende bouwlocatie aan de Kratonkade hoek Loods Celebes op de Lloydpier. Een alternatief is het plan dat als tweede uit de bus kwam, ‘Leef je leven. Circulair wonen in de stad’ van Immanuel Fäustle en zijn team.

Flexibel en bijzonder

Het plan ‘Rotterdamse Toren van Babel’ van Laurens Boodt – in samenwerking met AM en Bartels Ingenieursbureau – is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel dat in Museum Boijmans Van Beuningen te zien is. Langs de toren van Bruegel cirkelt aan de buitenzijde een straat omhoog loopt, die alle ruimtes verbindt. 

Het ontwerp van Boodt omvat 25 gezinswoningen van 70 tot 160 m2, een lift, een parkeergarage, een plein op de eerste verdieping, een binnentuin en de mogelijkheid van een dakterras. Afmetingen en indelingen van de woningen zijn flexibel en bewoners kunnen ook zelf de vorm van de ramen kiezen.

‘Icoon van de stad’

De jury onder leiding van Astrid Sanson, directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit, was enthousiast over het gebouw, dat “een huis in de stad” is geworden. “Wellicht mag de iconische waarde wel worden gelezen als het gezicht van een nieuwe woontypologie”, merkte zij namens de jury op. De jury noemde het plan ‘uniek, maar ook kwetsbaar: het staat of valt met het behoud van de karakteristieken in de uitwerking, die het spannend maken’. “Voor het welslagen is van belang dat iedereen het een kans geeft en alle betrokkenen zich achter dit plan scharen”, aldus de jury. “Als dit lukt, kan de ‘Rotterdamse Toren van Babel’ een bijzonder gebouw worden voor Rotterdam.”

Bekijk hier meer ontwerpafbeeldingen van de Rotterdamse Toren van Babel 

Nieuwe woonvormen

Volgens wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) zijn gezinnen van groot belang voor Rotterdam. “Steeds meer mensen verhuizen naar Rotterdam; uit de omliggende gemeenten maar ook uit andere grote steden zoals Amsterdam. Gezinnen vinden het soms lastig om een geschikte woning te vinden. Naast de grondgebonden eengezinswoningen – in de volksmond: huis met een tuin – is het daarom goed om ook nieuwe woonvormen te onderzoeken en te ontwikkelen zodat ook gezinnen aantrekkelijk in de stad kunnen wonen.”

Studenten en starters in Bright

Behalve gezinnen wil Rotterdam ook meer hoogopgeleide starters trekken. In  dat kader werd recent een akkoord bereikt tussen de gemeente en ontwikkelaar Stebru over de bouw van de woontoren ‘Bright’. De toren wordt gebouwd in het centrum van de stad, bij de Wijnhaven. Deze 70 meter hoge toren biedt plek aan 900 vierkante meter detailhandel of horeca met terras, 480 volledig gemeubileerde suites en 120 appartementen met uitzicht op de Maas. De doelgroepen zijn studenten en starters. Bovenop het gebouw is een terras gepland.

De hoogste Zalmhaventoren

Als het aan de gemeente, ontwikkelaars en bouwers ligt, krijgt Rotterdam ook de hoogste woontoren van Nederland. De geplande Zalmhaventoren is 190 meter hoog, en met de geplande mast in totaal 215 meter. In het project van AM en Amvest en de bijbehorende woongebouwen, moeten in totaal 475 woningen komen, waarvan het gros appartementen. De ontwikkelaars willen eind 2017 met de bouw beginnen. Het is echter de vraag of het zo ver zal komen. Sinds het bestuur in september akkoord ging met de plannen, is er felle weerstand tegen de bouw van de toren in het Scheepvaartkwartier, juist vanwege de enorme hoogte.