Woningeigenaren met een energielabel van C of lager kunnen minder geld lenen bij de Triodos Bank. De bank verlaagt vanaf 1 augustus het maximale leenbedrag voor woningeigenaren die niet willen verduurzamen. Zij mogen dan nog maar tot 90% van de marktwaarde lenen. Daarmee wijkt Triodos af van de standaard norm van 106%. 

De hypotheekverstrekker neemt een gecombineerde maatregel. Aan de ene kant verlaagt ze de leenruimte voor onzuinige woningen. Aan de andere kant kunnen bewoners tegen een gunstig rentetarief geld bijlenen als ze hun woning wel verduurzamen. Hiermee wil Triodos Bank huiseigenaren stimuleren energie te besparen en hun woning te verduurzamen.

“Voorkomen overkreditering”

“Door in de leenruimte rekening te houden met de energieprestaties hopen we nog meer mensen bewust te maken van het belang van verduurzaming en aan te zetten tot actie”, zegt Jeroen Pels, directeur Hypotheken bij Triodos Bank. “Daarnaast doen we dit om overkreditering te voorkomen. De maandlasten van een onzuinige woning zijn gewoon hoger. Zodra de energietransitie op gang komt worden huizen met een slecht energielabel versneld afgewaardeerd en krijgen deze woningeigenaren later alsnog de rekening gepresenteerd.”

Lees verder onder de video

Jeroen Pels legt in bovenstaande video onder meer uit hoe eigenaren van energieslurpende woningen grote financiële risico’s lopen 

Hoge energielasten, incourante woning

Volgens de Triodos Bank houdt een woningeigenaar minder geld over voor het betalen van de hypotheeklasten als hij elke maand hoge(re) energielasten heeft. En kan degene dus minder lenen. Daarnaast wordt het huis minder waard en dus incourant. Omgekeerd kunnen woningeigenaren die hun huis verduurzamen bij deze bank wel de maximale leenruimte van 106% van de marktwaarde krijgen.

Lees verder onder de afbeelding

Netto woonlasten en energiekosten stijgen aanzienlijk naarmate het energielabel lager is (bron WoOn en Rabobank)

Stijgende energielasten

Triodos Bank pleit al langer voor een andere landelijke systematiek voor de maximale leennorm, maar ziet volgens eigen zeggen onvoldoende voortgang. “De standaardnorm in Nederland houdt in onze ogen onvoldoende rekening met stijgende energielasten en het financiële risico dat eigenaars van onzuinige woningen lopen”, legt Pels uit. “Of een woning een hoge of lage energierekening heeft, maakt voor het maximale leenbedrag geen verschil. Dat doet geen recht aan eigenaren van een zuinige woning en leidt tot overkreditering voor bezitters van een onzuinige woning.”

Zorgplicht financiële sector

Triodos Bank vindt dat de financiële sector vanuit haar zorgplicht woningeigenaren moet activeren om hun woning te verduurzamen. Bovendien wijst de bank erop dat de meeste bewoners van onzuinige wonen weinig financiële ruimte hebben, terwijl hun energielasten verder gaan stijgen. 

Triodos Bank stimuleert woningeigenaren om energiebesparende maatregelen te nemen. De bank ontwikkelde in 2012 als eerste in Nederland een hypotheek waarbij de maandelijkse rente is gekoppeld aan de energieprestatie van het huis: hoe groener de woning, hoe lager de hypotheekrente. In 2018 introduceerde de bank als eerste een aanvullende lening met 50% rentekorting mits die investering besteed wordt aan verduurzaming.