Tuinoppervlak bij rijtjeshuis wordt steeds kleiner

2097
tuinoppervlak

Hoewel het woonoppervlak per rijtjeshuisbewoner groter dan ooit is, blijft er van het tuinoppervlak sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw juist steeds minder over. Dit blijkt uit het nieuwste woningmarktonderzoek van vastgoedadviseur Colliers International.

Gemiddeld is er per woning nog maar 87 m² voor de voor- en achtertuin samen. Deze trend zet de komende jaren door. Woongenot wint het daarmee van de tuin, stellen de onderzoekers.

In 1900 moesten nog gemiddeld 4,5 bewoners een rijtjeswoning van 100 m² met elkaar delen. Nu wonen in een huis van gemiddeld 128 vierkante meter nog iets meer dan 2 mensen De ruimte per persoon is sinds het begin van de 20ste eeuw dus bijna verdrievoudigd.

“Door de jaren heen zijn we groter gaan bouwen voor steeds kleinere huishoudens”, vertelt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek Colliers. “Daarnaast willen bewoners meer ruimte voor andere zaken zoals een inloopkast, game room of mancave.”

Tuinen gereduceerd tot postzegel

In de jaren ‘50 waren de tuinen van rijtjeswoningen vaak twee keer zo groot als het woonoppervlak. Sindsdien is de omvang ervan fors afgenomen. De gemiddelde voortuin was halverwege de vorige eeuw nog 20 vierkante meter, de achtertuin 115. Nu is daar nog maar 7 en 80 vierkante meter van over. Vooral de voortuin is tegenwoordig vaak niet meer dan een perkje en de bewoners stappen steeds vaker vanuit de voordeur direct op de openbare weg.

“Niet alleen schaarse en dure grond speelt hier een belangrijke rol in, ook de populariteit van de uitbouw draagt bij aan de krimpende tuin. In de optielijstjes bij nieuwbouwwoningen kiezen kopers massaal voor de maximale grootte. Daarmee worden de tuinen gereduceerd tot het formaat van een postzegel’’, zegt Verwoerd.

De afgelopen decennia is ook de gemiddelde oppervlakte van het totale woonperceel gestaag gedaald.