Valencia

Net als Nederland kent Spanje een wooncrisis. Er ligt een wetsvoorstel om speculatie met woningen tegen te gaan. De gemeente Valencia is al begonnen met de aanpak van huisjesmelkers. Eigenaren van meer dan tien woningen zijn er verplicht om panden aan te bieden aan de markt. Doen ze dat niet, dan moeten ze 30% meer onroerendgoedbelasting betalen.

De Spaanse huizenmarkt komt aan de orde in een uitzending van Nieuwsuur. Het actualiteitenprogramma maakt een serie over de woningmarkt in het buitenland. In de eerste aflevering is te zien hoe inwoners van Valencia worstelen met de hoge prijzen voor het kopen of huren van een woning.

Het gemiddelde inkomen van een Spanjaard is €800 per maand. Daarmee gaat in Valencia al snel een compleet maandsalaris op aan woningkosten, zo legt een stel in de aflevering uit. En dat is nog zonder gas, water en licht. Huizen zijn er daardoor bijna alleen nog betaalbaar voor Russen en Chinezen, en Noord-Europeanen, onder wie Nederlanders.

5000 huizen staan leeg

Hierdoor is in Valencia een enorme leegstand ontstaan, vertelt wethouder belastingzaken Borja Sanjuan. Er zijn diverse bedrijven en particulieren die ieder honderden woningen in de stad in hun bezit hebben. “Intussen staan meer dan 5000 woningen leeg. Het bewijst dat marktwerking niet werkt”, aldus de wethouder.

De gemeente verplicht daarom mensen die meer dan tien woningen in hun bezit hebben, om hun panden aan te bieden aan de markt. Doen ze dat niet, dan gaat voor hen de onroerendgoedbelasting met 30% omhoog.

Dat maakt het minder aantrekkelijk om met huizen te speculeren, zegt Sanjuan. En de gemeente wil nog wel een stap verder gaan: “We hebben nog meer speelruimte. Als blijkt dat een 30% hogere belasting niet werkt, verhogen we met 50%.”

Ook elders in Spanje aanpak van speculatie

Leegstand en tegelijkertijd een enorm tekort aan (sociale huur)woningen is in Spanje al jaren een probleem. Een wetsvoorstel om ook in de rest van Spanje speculatie met huizen aan te pakken, moet nog worden aangenomen door het parlement.

Nieuwsuur zendt de komende weken ook afleveringen uit over de woningmarkt in andere Europese steden.