zonnepanelen
Foto: Pixabay/Stock Snap

Als het aan het kabinet ligt, verdwijnt de btw op zonnepanelen voor particulieren volgend jaar. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit).

Op dit moment geldt een btw-tarief van 21% voor de levering en installatie van zonnepanelen. Particulieren die stroom terugleveren aan het net, ziet de overheid als kleine ondernemers. Zij kunnen de btw daardoor terugvragen aan de Belastingdienst.

Minder administratieve lasten

In de praktijk blijken particulieren niet altijd te weten hoe ze dat moeten doen. Dat levert de Belastingdienst extra werk op. Het verdwijnen van btw zou daarom de administratieve lasten bij de Belastingdienst en particulieren verlagen, aldus de staatssecretaris. Een bijkomend voordeel is volgens Van Rij dat particulieren misschien eerder zonnepanelen gaan afschaffen.

Uit onderzoek in oktober vorig jaar onder 4.000 Nederlanders blijkt dat veel mensen geen gebruik maken van subsidies die er zijn om een woning te verduurzamen. Slechts 20% gaf aan wel gebruik te maken van financiële regelingen. Van hen koos 5% voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen.

Internetconsultatie over btw op zonnepanelen

Het terugbrengen van de btw naar een nultarief staat in een wetsvoorstel dat de staatssecretaris heeft gepubliceerd. Hierbij is ook een internetconsultatie opengesteld, waarin voor- en tegenstanders openbaar argumenten over het voorstel kunnen delen. Deze worden meegenomen in de besluitvorming.

Het plan zou nog kunnen stranden als er (financiële) bezwaren komen die het kabinet nu nog niet kan inschatten. Het kabinet houdt ook rekening met de impact voor de begroting en er komt een uitvoeringstoets.