hoger beroep

Funda maakt geen misbruik van de machtspositie die het huizenplatform heeft. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam geoordeeld in het hoger beroep in de zaak die VBO Makelaar had aangespannen tegen Funda.

De rechter handhaaft daarmee in hoger beroep het vonnis in lagere instantie uit 2018. VBO spande de zaak al in 2012 aan en stelde dat Funda, eigendom van NVM groep, misbruik maakt van zijn economische machtspositie, door NVM-makelaars te bevoordelen. De rechter gaf VBO toen geen gelijk.

VBO nam geen genoegen met de uitspraak, omdat huizenzoekers op Funda geen contactgegevens van VBO-makelaars te zien krijgen en het plaatsen van een woning op Funda voor VBO-makelaars veel meer kost dan voor NVM-leden.

Ook in hoger beroep oordeelt de rechter nu dat Funda weliswaar een machtspositie heeft, maar hier geen misbruik van maakt.

Reacties

VBO reageert teleurgesteld op het vonnis en onderzoekt de mogelijkheid om in cassatie te gaan. “Het goede nieuws is dat wij gedurende deze procedure door de herhaalde druk op funda en NVM, maar ook via onze contacten bij ACM, in staat zijn geweest om een zo gelijk mogelijk speelveld te ontwikkelen op funda voor leden van VBO”, aldus VBO in een reactie op hun website.

De NVM is blij met de uitspraak. “Het Hof bekrachtigde het eerdere oordeel van de rechtbank en gaf aan dat het logisch is dat leden bepaalde voordelen genieten. Dat is wat anders dan misbruik maken van je sterke positie. We zijn blij dat we dit dossier – met goede afloop – na vele jaren kunnen sluiten.”

De volledige uitspraak in het hoger beroep is hier te lezen.