fbe0cb468ebf47784fd8b26af4021e7e_L

Vereniging Eigen Huis roept banken op om rentemiddeling aan te bieden aan alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Zo kunnen ook deze klanten profiteren van de lage rente, en hun maandlasten flink verlagen.

Vereniging Eigen Huis roept banken op om rentemiddeling aan te bieden aan alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Zo kunnen ook deze klanten profiteren van de lage rente, en hun maandlasten flink verlagen.

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, maar die lage rentestanden zijn voor veel huiseigenaren onbereikbaar. De meeste mensen hebben hun rente vast gezet, meestal voor tien of vijftien jaar. Tussentijds overstappen naar een nieuwe rentevaste periode (bij de eigen bank of bij een andere geldverstrekker) levert boeterente op. Vaak gaat het om duizenden of zelfs tienduizenden euro’s. Dat weerhoudt huiseigenaren van een overstap naar lage rente.

Boete uitsmeren

Bij rentemiddeling wordt die boeterente niet in een keer in rekening gebracht. Het huidige rentepercentage wordt gemiddeld met de actuele, lage hypotheekrente. “Zo wordt de boete als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt geen eenmalige boeterente, het levert lagere maandlasten op en dat maakt mensen financieel weerbaarder”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. “Zo kun je in moeilijke tijden betalingsproblemen beperken of voorkomen.” ING, Achmea, Obvion, SNS en dochterbedrijf Regiobank zijn momenteel de enige geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, blijkt uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis langs tientallen banken en verzekeraars. Als geldverstrekkers dit op grote schaal gaan aanbieden, kunnen zij laten zien dat zij het klantbelang werkelijk centraal stellen, zegt Van de Velde. “Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar te hoog. Dat geeft geldverstrekkers de morele verplichting om dit instrument in te zetten.”

Rekenvoorbeeld

Een huiseigenaar heeft in 2010 een hypotheek van 200.000 euro afgesloten, tegen 5 procent rente. De rentevaste periode loopt nu nog vijf jaar. De rente voor tien jaar vast is nu slechts 2,5 procent. Bij traditioneel oversluiten betaalt deze huiseigenaar zijn bank ongeveer 25.000 euro boeterente. Door rentemiddeling daalt zijn rente van 5 procent naar 3,8 procent en is er geen eenmalige boeterente. De bruto maandlast daalt dan van 833 euro naar 633 euro.

Bron: VEH

In de komende editie van Vastgoed Magazine een gesprek met Cindy van de Velde van de Vereniging Eigen Huis. Ze vertelt daarin onder andere over de ergernis van VEH als het gaat om de (te) hoge hypotheekrente in Nederland in vergelijking met omliggende landen.