Het aantal expats in Nederland neemt toe. Vaak profiteren zij van aantrekkelijke fiscale voordelen, waardoor ze een woning kunnen huren in het hoge segment. Dit maakt hen een zeer interessante doelgroep voor makelaars met luxe huurwoningen in portefeuille.

Partnercontent van Pararius

Een expat werkt tijdelijk in het buitenland en is niet gewend aan de, in dit geval, Nederlandse cultuur. Deze vaak hoogopgeleide kenniswerker werkt met name in de energiesector, voor bijvoorbeeld bedrijven als Shell en Vattenfall. Ook de IT-sector kent veel expats, uit met name India.

Expats verdienen meestal niet veel meer dan reguliere werknemers uit hetzelfde bedrijf. Wel worden kosten voor huisvesting vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door de werkgever. Dit maakt hen een interessante doelgroep voor de verhuur van woningen in het hogere huursegment. Woningen met een huurprijs van bijvoorbeeld € 2.000 per maand zijn voor een gemiddelde Nederlandse huurder vaak geen optie. Voor expats zijn ze juist aantrekkelijk, mede omdat expats zich hier maar tijdelijk vestigen.

“Expats hebben een financiële voorsprong op Nederlandse huurders”, verklaart Michel van der Steen. Als makelaar bij Expat Residence in Den Haag richt hij zich specifiek op internationale  kenniswerkers. Omdat expats profiteren van bijkomende fiscale voordelen, zijn woningen in het hoogste huursegment voor deze groep toegankelijk. “De meesten komen tijdelijk naar Nederland en brengen alleen een koffer mee. Zij zoeken daarom gemeubileerde woningen waar ze zo in kunnen”, verklaart hij. “Expats vestigen zich daarnaast vaak in of aan de rand van grote steden, omdat veel bedrijven daar gevestigd zijn.” De combinatie grote stad en gemeubileerde woning wijst al gauw in de richting van het hogere huursegment.

Nieuwe aanwas, nieuwe kansen

In de periode tussen 2003 en 2005 werkten er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld 221.000 internationale kenniswerkers in Nederland, tussen 2016 en 2018 nam dat aantal met maar liefst 73 procent toe. Toen telde Nederland in totaal ruim 383.000 internationale kenniswerkers. Met de komst van meer expats ontstaan er voor makelaars nieuwe kansen om woningaanbod in het hoogste segment te verhuren. Expatverhuur is overigens niet alleen interessant voor makelaars in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in de omgeving van Noordwijk, waar Europese ruimtevaartorganisatie ESA Estec gevestigd is, wonen expats. Deze organisatie bestaat voor bijna 90% uit expats. In Eemshaven, onder de rook van Groningen, staat een datacenter van Google dat eveneens zorgt voor een aanwas aan expats.

Woningen verhuren aan expats brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee. De crux zit vooral in het begin van het verhuurproces: hoe krijg je een dure, vaak gemeubileerde  huurwoning aan de juiste man? “Dat begint eigenlijk al met je woningadvertentie”, stelt Jasper de Groot, directeur van woningplatform Pararius. “Nederlandse huurders nemen meestal genoegen met een beknopte woningomschrijving en een beperkt aantal foto’s. Expats hebben behoefte aan meer informatie. Zij kunnen een woning niet altijd zelf bekijken, omdat ze op dat moment nog niet in Nederland zijn. Daarnaast hebben ze geen kennis van  het land en de stad waarin ze zich gaan vestigen. Extra informatie over de buurt waarin de woning zich bevindt, is dan ook gewenst.” Kenniswerkers die zelf op zoek gaan naar een huurwoning in Nederland, zijn voornamelijk afhankelijk van de online vindbaarheid van  geschikte woonruimten. Voor Pararius is dit de voornaamste drijfveer geweest om naast een Nederlandse versie, ook een internationale versie van haar woningplatform te lanceren.

“Pararius.com wordt aangeboden in vijf talen: Engels, Italiaans, Duits, Frans en Spaans.  Woningadvertenties worden standaard in het Engels getoond, alle belangrijke kenmerken worden in de voorkeurstaal gepresenteerd”, aldus De Groot.

‘Liever in het centrum wonen’

Pararius.com bereikt maandelijks meer dan 600.000 internationale woningzoekenden en is voor deze doelgroep het best vindbaar in zoekmachines zoals Google. Internationale  kenniswerkers die naar Nederland komen kennen de woningmarkt niet en weten vaak niet waar zij moeten beginnen. Zeker wanneer de nieuwe woning niet via de werkgever wordt geregeld en er geen relocation bureau wordt ingeschakeld, is de zoektocht lastig.  “Zoekwoorden als ‘rental home Amsterdam’ of ‘Mietwohnung Eindhoven’ leiden een  woningzoekende direct naar Pararius. Wanneer de makelaar zorgt voor een goede woningadvertentie, kunnen wij ervoor zorgen dat deze snel en goed gevonden wordt door een expat.”

De Italiaanse Solomon, die samen met zijn vriendin naar Amsterdam verhuisde, besloot zelf op zoek te gaan naar een woning. “Mijn werkgever kon wel helpen, maar zij weten natuurlijk niet wat ik prettig vind aan een woning. Een bedrijf zoekt vooral woningen vlakbij het kantoor, zodat je bij wijze van spreken lopend naar het kantoor kan. Ik wilde liever in het centrum wonen, dat is voor mij juist onderdeel van de ervaring. Alleen op die manier leer je een stad beter kennen.”

Directe lijn met werkgever

Een woning verhuren die geschikt is voor expats begint dus met goede marketing, het   verhuurproces verloopt daarna weinig anders dan bij reguliere verhuur. Volgens Van Der Steen van Expat Residence kan het helpen om een extra service aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van woninginrichting. Verder brengt verhuren aan expats vooral voordelen met zich mee. “Expats willen over het algemeen geen gedoe, ze zijn minder mondig dan Nederlanders. Ook is er meestal een directe lijn met de werkgever, die kan helpen met het huurcontract of inspringt op het moment dat de huur niet kan worden betaald. Voor een verhuurder biedt dit extra zekerheid.”

Solomon vond zijn woning, een 4-kamerappartement in het centrum van Amsterdam, uiteindelijk via Pararius. “Het is fijn dat de advertentie werd vertaald naar mijn voorkeurstaal, Italiaans. Zo krijg je een goed en completer beeld van een woning. De rest van de zaken regelde ik vervolgens met deverhuurmakelaar.”

Expats en de coronacrisis

Dat expats van invloed zijn op de huurmarkt, werd duidelijk toen het coronavirus de kop op stak. “In de maanden na het uitbreken van het virus zagen we de gemiddelde huurprijs in de grote steden dalen”, stelt Jasper de Groot van Pararius. “Voor veel makelaarskantoren in die branche kwamen werkzaamheden stil te liggen. Om leegstand te voorkomen werden expatwoningen voor een lagere huurprijs aangeboden, zodat ze toegankelijker werden voor Nederlandse huurders.” Inmiddels neemt de vraag naar woningen vanuit internationale kenniswerkers weer toe, blijkt uit de meest recente cijfers van pararius.com. De website trok in juni bijna 20 procent meer bezoekers dan in dezelfde maand een jaar eerder. De Groot: “Expats durven weer te zoeken en de markt komt langzaam weer op gang.”

Dit artikel verschijnt deze week in editie 7 van het magazine Vastgoed Actueel