Vastgoed actueel - grachten

De duurste straat van Nederland ligt in 2017 opnieuw in Wassenaar. Dit keer is het de Groot Haesebroekseweg, waar een woning gemiddeld €2,5 miljoen waard is. Een woning in deze straat kost daarmee gemiddeld 31 keer meer dan een woning in de goedkoopste straat van Nederland, de Tholensstraat in Terneuzen. Dit meldt Vastgoed Journaal.

De afgelopen vier jaar is het aantal miljoenenwoningen met 165 procent toegenomen. Nederland telt nu in totaal 42.300 miljoenenwoningen. De meeste van deze miljoenenwoningen staan in de regio Groot-Amsterdam, met name in de hoofdstad. De tien straten met het grootste aantal miljoenenwoningen bevinden zich allemaal in Amsterdam. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Gooi en Vechtstreek. Dit is, samen met de regio Haarlem, ook de regio waar de duurste miljoenenwoningen staan.

In 2017 zijn in Nederland 1.485 woningen verkocht met een koopsom boven €1 miljoen. De stijging bedraagt een derde ten opzichte van de aantallen in 2008 en 2016. Dat blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster.

 

Miljoenenwoningen in prijs gestegen

Gemiddeld bedraagt in Nederland de waarde van een miljoenenwoning €1,36 miljoen met een vierkantemeterprijs van €5.300. Met een waardestijging van 9,2 procent over het afgelopen jaar zijn miljoenenwoningen harder in waarde gestegen dan de volledige koopvoorraad (8,0 procent). In de regio Agglomeratie Haarlem is de gemiddelde waarde van miljoenenwoningen het hoogst met €1,44 miljoen.

Keizersgracht

De straten met het grootste aantal miljoenenwoningen van Nederland bevinden zich allemaal in Amsterdam. Op nummer één staat de Keizersgracht. Deze straat telt 405 woningen die €1 miljoen of meer waard zijn. Op de Keizersgracht staan in totaal 1.055 koopwoningen met een totale waarde van €1.065 miljoen.

Provincies

Meer dan de helft van deze woningen (799 stuks) staat in Noord-Holland. Ruim de helft daarvan staat in Amsterdam. Zuid-Holland staat met 336 transacties van de provincies op plaats twee. Friesland en Drenthe zijn met elk 3 miljonairswoningen de hekkensluiters.


Bron: Vastgoed Journaal