Vierkantemeterprijs

Algemeen bekend is dat de gemiddelde vierkantemeterprijs voor woningen in Amsterdam het allerhoogst is. Die is zelfs ruim twee keer zo hoog als in Rotterdam. Toch interessant om de prijzen per stad en per provincie weer even op een rij te zien. Dat deed datasciencebedrijf Altum AI.

Gekeken naar de verkoopprijzen van alle woningen in Nederland tussen 2004 en 2018, zijn alle provincies en de grootste steden gerankt op de prijs per vierkante meter. De hoogst liggende provincies blijken qua kosten het laagst.

€ 6.000 per vierkante meter in Amsterdam

Met een vierkantemeterprijs die iets hoger ligt dan €2.750 is Noord-Holland veruit de duurste provincie om te wonen in Nederland. De vierkantemeterprijs wordt in Noord-Holland opgedreven door Amsterdam, waar je maar liefst gemiddeld €6.000 per vierkante meter betaalt.

Rotterdam is met €2.600 per vierkante meter een stuk goedkoper, maar nog steeds veel duurder dan de goedkoopste provincie van Nederland. Opvallend is dat het gemiddeld duurder is om in Breda te wonen dan in Rotterdam: de vierkante meterprijs is in Breda €2.800.

 

Gelderland en Noord-Brabant delen de vierde plek

Gelderland en Noord-Brabant zijn, na Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland, gezamenlijk de vierde duurde provincie. Daar wordt €2.200,- per vierkante meter betaald. Die prijs wordt in Noord-Brabant met name door Breda opgedreven (bijna €2.800,- per vierkante meter) en in Gelderland door Nijmegen (bijna €2.400,- per vierkante meter).

Wonen in Groningen het goedkoopst

Hoewel de stad Groningen de zesde stad van Nederland is als het gaat om de vierkantemeterprijs, is de provincie Groningen de goedkoopste provincie om in te wonen. Met een vierkantemeterprijs van slechts €1.650 is het iets goedkoper dan de een-na-goedkoopste provincie Friesland, waar €1.700 per vierkante meter wordt betaald. Voor wie zoveel mogelijk grond wil voor zo min mogelijk kosten, kan dus het best naar het noorden van het land uitwijken.

Bron: Altum Al