onderzoek hypotheekfraude
De politie spreekt van een fraudenetwerk dat aan het licht kwam door afzonderlijke onderzoeken van politie, OM, FIOD en de Arbeidsinspectie. - Foto Pixabay

De politie heeft in een onderzoek naar hypotheekfraude minstens zes arrestaties verricht. Daarnaast zijn zes panden in beslag genomen, omdat er sprake was van hypotheekfraude en/of witwassen.

De politie in Limburg heeft vijf verdachten gearresteerd. Het is niet bekend welke verdenkingen er precies tegen hen zijn. Verder werden onder meer twee voertuigen, honderdduizenden euro’s aan contant geld, administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. Naar het in beslag genomen materiaal wordt nog onderzoek gedaan, meldt regionale omroep 1Limburg.

Panden doorzocht

De politie hield op 28 maart een gezamenlijke actiedag met de Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), Nederlandse Arbeidsinspectie en het Openbaar Ministerie (OM). Er werden elf panden doorzocht in onder andere Brunssum, Heerlen, Weert en twee in Maastricht. Ook in Tilburg werd een vrouw gearresteerd, meldt het Brabants Dagblad.

De politie spreekt van een fraudenetwerk dat aan het licht kwam door afzonderlijke onderzoeken van politie, OM, FIOD en de Arbeidsinspectie. Bij die onderzoeken kwamen dezelfde namen van verdachten naar boven.

Valse loonstroken

In de fraudezaak zouden valse loonstroken en werkgeversverklaringen worden verkocht. Zo werden fictieve dienstverbanden gecreëerd waarmee onder andere hypotheken en huurcontracten werden geregeld. Voor die constructie werden bedrijfsstructuren opgezet die vaak op naam stonden van zogeheten ‘katvangers’. Daardoor zou de Belastingdienst miljoenen euro’s misgelopen zijn.

Een aantal verdachten blijkt werkzaam te zijn bij een landelijk hypotheekbemiddelaarskantoor. Valsheid in geschrifte zou daar aan de orde van de dag zijn. Volgens verschillende bronnen gaat het om de bestuurder (Wilco A.) en enkele medewerkers van de landelijke adviesketen Meesters in Hypotheken. Dat meldt het financieel nieuwsplatform InFinance.

De Hypotheker meldt in een reactie dat het niet om vestigingen van die keten gaat. “Naar aanleiding van intern onderzoek en op basis van de informatie waarover wij nu beschikken, hebben wij kunnen vaststellen dat er op geen enkele wijze sprake is van vestigingen van De Hypotheker”, meldt de bemiddelaarsketen.

Internationaal onderzoek hypotheekfraude

In het onderzoek naar hypotheekfraude werd een netwerk blootgelegd dat over de provincie- en landsgrenzen gaat. Ook in Luxemburg zijn twee panden doorzocht en is één verdachte gehoord. De politie ziet volgens de regionale omroep nog meer mensen als verdachten. Deze worden na aanvullend onderzoek mogelijk later aangehouden of gehoord.

Lees ook: ‘Nieuwe campagne tegen fraude huurwoningen’

De FIOD en Nederlandse Arbeidsinspectie doorzochten ook nog eens elf panden. De locaties zijn niet bekendgemaakt. De politie heeft een 41-jarige man gearresteerd. Hij was aandeelhouder en bestuurder van meerdere bedrijven. Het is niet bekend wat de woonplaats van de verdachte is. Bij de invallen werd er contant geld, een voertuig, één pand en meerdere bankrekeningen in binnen- en buitenland in beslag genomen.

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie hebben drie bedrijven bovendien in totaal zo’n half miljoen euro aan onterechte coronasteun gekregen.

In een pand in Lelystad dat toebehoort aan een van de verdachten, bleken arbeidsimmigranten illegaal te verblijven. Hierop zullen bestuurlijke maatregelen getroffen worden.