banknote-1396351_1920

De hoogte van iemands salaris is nog altijd een taboe, ook in de makelaardij. Toch is het goed om daar meer inzicht in te krijgen. 2B Connected zocht het uit.

De hoogte van iemands salaris is nog altijd een taboe, ook in de makelaardij. Toch is het goed om daar meer inzicht in te krijgen. Wat verdient de ene makelaar ten opzichte van de andere, en wat zijn zijn groeimogelijkheden op financieel vlak? 2B Connected zocht het uit.

2B Connected, een recruitmentbureau voor makelaars en hypotheekadviseurs, stelde een online vragenlijst op die werd ingevuld door 339 makelaars. Deze zijn vooral actief in de woningmakelaardij en in mindere mate in de BOG-makelaardij. “Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de verschillen in beloning die makelaars ontvangen voor hun diensten”, legt directeur Olof Raas van 2B Connected uit. “We willen antwoord kunnen geven op de vraag wat de makelaar zelf nu precies belangrijk vindt binnen zijn werk.”

Tien vragen
De vragenlijst van het onderzoek bestaat uit tien vragen over de functie (binnendienst, ARMT, KRMT, RMT of RT) van de makelaar, het aantal jaren ervaring in het werkgebied, het maandsalaris op basis van een 40-urige werkweek en extra beloningen in de vorm van bonussen of mobiliteitsbudgetten, zoals een auto van de zaak. Ook is gevraagd naar de salarisverhoging in het afgelopen jaar en welke verhoging zou kunnen leiden tot een overstap naar een concurrerend kantoor. De antwoorden maken inzichtelijk hoe de salarisverdeling er binnen de verschillende makelaarsfuncties uitziet en welke groeimogelijkheden er op financieel vlak voor makelaars zijn.

Opvallende conclusies
Uit de antwoorden zijn een paar opvallende conclusies te trekken, meent Melisa Unlu van 2B Connected, die het onderzoek uitvoerde. “Binnen de makelaardij bestaat een soort rangorde in functies; van binnendienst naar ARMT, KRMT en tot slot RMT en RT. We hadden de verwachting dat de salarissen ook in deze volgorde zouden oplopen. Maar dit bleek niet uit de cijfers. Daaruit bleek zelfs dat een beginnend assistent-makelaar nét iets minder verdient dan een kandidaat-makelaar.”

Binnendienst versus ARMT
Wanneer de assistent-makelaar en de kandidaat-makelaar meer ervaring hebben – tussen de 2 en 4 jaar – verdient de KRMT-makelaar met € 2.966 juist gemiddeld flink méér dan de ARMT-makelaar met een salaris van € 2.491. “Verrassend genoeg verdient in diezelfde fase iemand in de binnendienst juist weer meer dan de ARMT-makelaar, die gemiddeld € 2.562 verdient.” Bij de binnendienstmedewerker gaat daarna met de groei van de ervaring het salaris omlaag in plaats van omhoog, wat je zou verwachten. Bij 4 tot 6 jaar ervaring verdient iemand in de binnendienst € 2.340 en bij 6 tot 8 jaar € 2.225 per maand.

Doorstromen
“Wij denken dat deze cijfers ermee te maken hebben dat iemand in de binnendienst doorgaans na vier jaar wel doorstroomt naar een andere functie. Dat is het meest gebruikelijk. Het is best uitzonderlijk in de makelaardij dat iemand jarenlang op dezelfde binnendienstfunctie blijft werken”, legt Raas uit.

Opvallend weinig bonussen
Een andere opvallende conclusie van het onderzoek betreft de bonus die makelaars ontvangen. “Wij gingen er vooraf vanuit dat makelaars over het algemeen meer dan andere beroepsgroepen werken met bonussen en andere extra’s”, aldus Raas. “Dit zie je namelijk veel binnen salesachtige functies. Maar aan de hand van de cijfers kunnen we opmaken dat dit niet (meer) het geval is. Opvallend veel makelaars hebben ‘0’ opgegeven bij de vraag naar een bonus of 13e maand. Ik denk ook dat we de functie van makelaar in deze tijd meer met die van een intercedent moeten vergelijken dan met salesfuncties. En als je dát doet, en je naar de gemiddelde salarissen kijkt, verdienen makelaars goed. Het gemiddelde salaris van een intercedent ligt zeker een paar honderd euro per maand lager.”

 

Wanneer overstappen
Ondanks de tevredenheid die onder makelaars over het algemeen heerst als het over hun salaris gaat, blijkt geld toch de belangrijkste factor als het om het overstappen naar een andere werkgever gaat. Ruim 47 procent van de respondenten geeft aan dit als reden te hebben om een overstap te overwegen. Daartegenover zou een kleine 5 procent een overstap overwegen om dichter bij huis te werken. Iets meer dan 21 procent zou willen overstappen voor betere carrièremogelijkheden.

‘Zorgwekkende cijfers’
Uit het onderzoek komt ook naar voren met welk bedrag het salaris verhoogd zou moeten worden om een overstap te overwegen. Uit de antwoorden blijkt dat 80 procent van de respondenten een overstap zou overwegen bij een verhoging van het salaris met € 300 of minder. “Dat zijn best zorgwekkende cijfers voor werkgevers”, concludeert Raas. “Het geeft in elk geval stof tot nadenken: ga je als werkgever beknibbelen op het salaris van een topmakelaar die je in dienst hebt, die dus mogelijk naar de concurrent overstapt, óf kies je voor een verhoudingsgewijs kleine investering die je werknemer tevredener stemt?”

Wilt u meer weten over het salarisonderzoek in de makelaardij 2018, klik hier voor de blog op de website van 2B Connected.

Tekst: Marike Ooms