Vanwege het coronavirus lanceerde ERA-makelaars de virtuele Open Huizenroute.
Het coronavirus heeft gevolgen voor de woningmakelaardij. Zo gaat de NVM Open Huizen Dag van 28 maart niet door. Makelaars komen met creatieve oplossingen als het gaat om het bezichtigen van woningen.

Maarten Makelaardij uit Rotterdam biedt woningbezichtiging via WhatsApp aan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens mede-eigenaar Herjan Rook is het instrument nog niet concreet ingezet.

‘Voorbereid als coronavirus tot contactverbod leidt’

De Rotterdamse makelaardij houdt het nieuws omtrent het coronavirus in Nederland goed in de gaten. Het bureau zet de WhatsApp-bezichtiging in zodra het RIVM een contactverbod in heel Nederland of de regio Rotterdam adviseert. “We hebben ons voorbereid als het aantal fysieke bezichtigingen drastisch gaat dalen als gevolg van het besmettingsrisico”, zegt Rook desgevraagd. “We merken overigens nog geen daling. Rotterdam gaat er vrij nuchter mee om, maar als het RIVM echt een contactverbod afkondigt, dan staat onze WhatsApp-dienst in elk geval standby.”

Het werkt als volgt: de makelaar maakt videobeelden van de woning en directe omgeving en verstuurt deze video via WhatsApp naar de geïnteresseerden voor een bezichtiging. Daarnaast is het mogelijk om via WhatsApp een individuele afspraak te maken met de makelaar ter plekke.

Bezichtigingen live streamen via sociale media

PUUR* Makelaars gaat vanwege het coronavirus bezichtigingen live streamen via sociale media. Frederik van Till, partner bij Puur Makelaars: “Door de oververhitte woningmarkt krijgen we voor onze woningen enorm veel bezichtigingsaanvragen. Daarnaast groeit de behoefte om contacten te verminderen in verband met de corona-uitbraak.”

Tekst gaat verder onder de video

Hoe ziet een live bezichtiging er uit? Van Till: “Via sociale netwerken als Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn, kunnen wij live video uitzenden. Ruim van tevoren kondigen wij aan dat er een live bezichtiging gaat plaatsvinden van een woning. Als dit op Facebook is, ga je op het aangekondigde tijdstip naar de betreffende Facebook-pagina. Hier krijg je automatisch een melding als de live video is gestart. De makelaar loopt vervolgens met een camera door de woning en laat alles zien. Na de uitzending plaatsen we de video op de timeline, zodat deze beschikbaar blijft.”

Lees ook: Coronavirus houdt hypotheekrente laag

Virtuele Open Huizenroute

ERA-makelaars heeft de virtuele Open Huizenroute gelanceerd. Wie uit angst voor besmetting door het coronavirus de deur niet uit wil, hoeft de landelijke Open Huizenroute op zaterdag 28 maart niet te bezoeken. “Wij kunnen ons voorstellen dat deelnemers aan de Open Huizenroute misschien moeite hebben met het ontvangen van veel bezoekers. Ook huizenzoekers kunnen wat terughoudend zijn. Op deze manier leveren wij onze bijdrage om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, zegt ERA-directeur Paul van der Putten.

Via de website van ERA kunnen woningzoekenden de Open Huizenroute vinden. Daar worden in de week voor de landelijke Open Huizen Dag plaatsvindt alle huizen met virtuele tour of een woningvideo gepresenteerd. Wie een virtuele klik met een woning voelt, neemt contact op voor een bezichtiging in persoon, bijvoorbeeld op zaterdag 28 maart.

Open Huizen Dag 28 maart geannuleerd

De NVM besloot gisteren om de Open Huizen Dag op 28 maart niet te laten doorgaan. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag is op zaterdag 3 oktober .

Vorige week werd al bekend dat het coronavirus ervoor zorgt dat de hypotheekrente nog wel even laag zal blijven.