Vriendengroep

In Lochem (Gelderland) wordt een rij woningen gebouwd die uitsluitend ondernemers mogen kopen of huren. Aspirant-bewoners moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

De nieuwe straat waar de woningen komen heet Holmerskamp en ligt aan de rand van een bedrijventerrein aan de noordkant van de gemeente. ‘De ondernemersstraat is uitermate geschikt voor ondernemers die de zolderkamer of de garage zijn ontgroeid en zzp’ers die toe zijn aan de volgende stap’, aldus de nieuwbouwsite van de gemeente.

Bedrijfsbestemming gekoppeld aan woonbestemming

Dit is geen plek waar normaal gesproken een woonbestemming ligt, maar door de woningen uitsluitend te bestemmen voor mensen die vanuit huis werken, kon het toch. Daarmee omzeilt de gemeente de eigen bestemmingsplannen.

Van nagelstudio tot fotograaf

Volgens verkoopmakelaar Marcel Schippers van Makkinga De Haan Schippers makelaars maakt het niet uit wat voor onderneming de bewoners hebben. “Zo lang het maar geen zwaar milieubelastende activiteiten zijn,” zegt hij tegen De Telegraaf.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een nagelstudio, maar ook vrije beroepers met een kantoor of praktijk, zoals een administratiekantoor, verkoopkantoor, therapeut, logopedist, adviseur, architect, tekstschrijver, fotograaf of kunstenaar.

Als de kopers hun huis willen verkopen is er een voorwaarde: ook de nieuwe koper moet een zelfstandige zijn.

Lees ook: Helpdesk: Woningfinanciering voor speciale doelgroepen

Voor ondernemers te koop vanaf € 279.000 v.o.n.

Op funda worden de 24 woningen voor ondernemer aangeboden vanaf € 279.000,00 v.o.n.  Er zijn twee woningtypen. Bij type 1 is het werkgedeelte, met een vloeroppervlak van 49,9 m2 en een eigen pantry, op de begane grond. De woonkamer met open keuken is op de eerste verdieping. Drie slaapkamers en een badkamer zijn op de tweede verdieping.

Bij type 2 is de woonkamer met open keuken op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en een badkamer. De tweede verdieping heeft een ruime zolder.

Bij beide typen woningen is het bovendien mogelijk een bescheiden maar vrijstaand bedrijfsgebouw te realiseren.