Vastgoed Actueel Verhuur

De Woonbond pleit voor een landelijk stelsel van vergunningen waarbij verhuurders die over de schreef blijven gaan, hun vergunning kwijtraken. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

De Woonbond pleit voor een landelijk stelsel van vergunningen waarbij verhuurders die over de schreef blijven gaan, hun vergunning kwijtraken. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

De bond reageert hiermee op klachten van huurders in de commerciële huursector. Uit een rondgang van BNR bij diverse huurteams in het land blijkt dat honderden huurders in de commerciële huursector vaak tegen bedreigingen of intimidatie door hun huisbaas aanlopen.

Problemen vooral in vrije huursector

Het gaat om huisbazen die huurders intimideren, treiteren of bedreigen. De problemen komen vooral voor in de vrije huursector in grote steden. Saillant detail: het aantal huurwoningen van particuliere verhuurders is de afgelopen jaren fors toegenomen, tegelijkertijd daalde het aanbod van woningcorporaties.

Bijna 200 meldingen

BNR deed navraag bij verschillende huurteams in onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Deze teams, die huurders bijstaan in geschillen met verhuurders, zien een stortvloed aan klachten binnenkomen. Alleen al in deze drie steden kwam in een jaar tijd bijna 200 meldingen binnen van intimidatie door verhuurders. Dat aantal ligt ‘structureel te hoog’, zo luidt de kritiek. In heel Nederland gaat het naar alle waarschijnlijkheid om enkele honderden incidenten.

‘Veel cowboys actief’

Ook op het recent geopende Meldpunt Commerciële Verhuurders van de Woonbond, stromen er klachten over bedreigingen en intimidatie binnen, aldus de bond. Een groot deel van de meldingen gaat over intimidatie door verhuurders. “Vooral startende gezinnen, studenten en arbeidsmigranten hebben hier last van. Deze mensen moeten noodgedwongen uitwijken naar de vrije huursector omdat er geen sociale huurwoning voor handen is. Helaas zijn daar een hoop cowboys actief”, zegt Paulus Jansen van de Woonbond tegen BNR.

In Groningen bestaat een dergelijk stelsel om verhuurders aan te pakken. De Woonbond wil dat dit landelijk navolging krijgt. De gemeente hoopt met deze maatregel de wanpraktijken de kop in te drukken. Jansen wil dat dit initiatief landelijk navolging krijgt.

Bron: BNR Nieuwsradio