Vastgoed Actueel Koopwoningmarkt

Starters die geen woning kopen voor hun 35ste, dreigen de boot te missen. “De koopwoningmarkt is als het ware een rijdende trein geworden waar u op tijd moet opspringen.” Daarvoor waarschuwt het Kadaster in een rapport over starters op de woningmarkt. 

Starters die geen woning kopen voor hun 35ste, dreigen de boot te missen. “De koopwoningmarkt is als het ware een rijdende trein geworden waar u op tijd moet opspringen.” Daarvoor waarschuwt het Kadaster in een rapport over starters op de woningmarkt. 

Starters op de woningmarkt vormen een steeds kleinere groep. Zij leggen het af tegen doorstromers en andere kopers die de financiering makkelijker rond krijgen, zoals beleggers, dat schrijft RTLZ. 


                                                                             Het aantal koopstarters daalt. Beeld © RTL Z

Meer aflossen

Dat het voor starters moeilijker is geworden een huis te kopen is bekend. De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn sinds 2013 strenger geworden. U kunt minder lenen en moet eerder aflossen. Kopers moeten dus eigen geld kunnen inleggen, bijvoorbeeld spaargeld of de overwaarde van een ander huis. 

Sparen kost tijd en financiële ruimte. Die moet je wel hebben. De groep 20- tot 25-jarigen heeft vooral het eerste niet: zij hebben nog weinig tijd gehad om te sparen. Maar 35+’ers ontbreekt het aan financiële ruimte, vermoedt het Kadaster. 

35-plussers vissen achter het net

Uit de statistieken blijkt dat vooral 25- tot 30-jarigen flink profiteren van herstel van de woningmarkt. Het aandeel 35-plussers is, net als dat van 20- tot 25-jarigen, gedaald. Volgens woningmarktexpert Paul de Vries van het Kadaster ligt dat voor een deel aan de woonwensen van deze leeftijdscategorie.

“Op die leeftijd hebben mensen behoefte aan een wat groter huis, bijvoorbeeld vanwege een gezin. Maar deze groep koopstarters moet dan concurreren met leeftijdsgenoten die doorstromen”, zegt hij tegen RTL Z.

Die koopconcurrenten lenen nog tegen de gunstiger hypotheekvoorwaarden van voor 2013 of kunnen wel overwaarde inleggen. Bovendien betalen 35+’ers hoge huren in de particuliere huursector, waardoor ze minder hebben kunnen sparen. Zo komen ze er niet tussen.

Gemiddelde leeftijd huizenkoper stijgt

De gemiddelde leeftijd van een huizenkoper is zo’n 10 jaar gestegen naar zo’n 40 jaar. De leeftijd van starters is stabiel gebleven, sinds de crisis. Nog steeds ligt die rond de 30 jaar. Dat huizenkopers ouder worden komt met name door de doorstromers, mensen die een eerder koophuis verkopen en in een nieuw huis gaan wonen. Bekijk het volledige rapport van het Kadaster

Staat van de Woningmarkt

Het ministerie van BZK publiceert elk half jaar de Staat van de Woningmarkt. Het Kadaster heeft voor deze versie twee onderzoeken uitgevoerd; een over koopstarters, de ander samen met het CBS. Uit dit gezamenlijke onderzoek blijkt dat in de gemeente Amsterdam de verkoopprijs van een bestaande koopwoning relatief gezien het verst boven de vraagprijs ligt ten opzichte van de rest van Nederland. Dit ‘Amsterdam-effect’ is zichtbaar in de omliggende gemeenten; ook daar ligt de verkoopprijs relatief ver boven de vraagprijs. In Nederland werd in 2014 een verkoopprijs overeengekomen die 5,5 procent onder de vraagprijs ligt. Dit voordeel voor kopers nam sindsdien steeds verder af.

Bron: Kadaster, CBS, RTLZ