puzzle-pieces-2648213_1920-272x221

Nederlandse huizenbezitters missen het overzicht over hun financiën. Dat blijkt uit onderzoek van Finzie. 36% van de Nederlanders met een hypotheek kijkt niet verder dan een jaar vooruit.

Nederlanders overschatten zichzelf als het gaat om inzicht in hun financiële toekomst, blijkt uit onderzoek van financieel tussenpersoon Finzie. Van de Nederlanders met een hypotheek vindt 80% dat ze goed overzicht hebben over hun financiën. Een deel spreekt zichzelf echter tegen: 36% kijkt niet verder dan een jaar of zelfs maar een maand vooruit. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen.

Eerder dit jaar deed adviesbureau Fred de Jong in opdracht van Finzie onderzoek onder 500 Nederlanders met een hypotheek. “Consumenten denken of hopen dat het goed zit, maar missen het overzicht en de controle,’ zegt Gerbert Mos, CEO van Finzie, dat 45 financieel coaches in dienst heeft. “Dat geeft een onprettig gevoel, want tegelijk zien we een behoorlijke bezorgdheid over de financiële toekomst.”

Pensioen

Zo geeft 27% aan zich zorgen te maken over hun pensioen, 19% over het verdwijnen van renteaftrek, 18% over de gevolgen van onverwachte gebeurtenissen, 16% over de financiële gevolgen van het klimaat. Consumenten zijn wel bezorgd, maar ondernemen weinig actie, blijkt uit het onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat de meeste hypotheekbezitters graag hulp willen van een professional bij financiële vraagstukken die verder gaan dan alleen de hypotheek.

Vorige maand bleek uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Omniplan ook al dat Nederlanders gebrekkig inzicht hebben in het effect van andere leningen op de maximale hoogte van de hypotheek.

Bron: amweb.nl