Vastgoed Actueel aardgas

Amsterdam gaat 5 miljoen euro beschikbaar stellen voor het aardgasvrij maken van woningen. Alle Amsterdamse woningeigenaren die zijn aangesloten op het gasnet, kunnen vanaf 1 september subsidie aanvragen.

Amsterdam gaat 5 miljoen euro beschikbaar stellen voor het aardgasvrij maken van woningen, zo stelde de gemeente donderdag in een persbericht. Alle Amsterdamse woningeigenaren die zijn aangesloten op het gasnet, kunnen vanaf 1 september subsidie aanvragen. Ook verhuurders en verenigingen van eigenaren komen in aanmerking.

Huiseigenaren kunnen tot 5.000 euro ontvangen voor het verwijderen van de aansluiting. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een waterpomp installeren of zich laten aansluiten op het stadswarmtenet. Voor het opwekken van het jaarlijkse stroomverbruik (een nul-op-de-meterwoning) kan 3.000 euro extra subsidie worden aangevraagd. In beide gevallen vergoedt de gemeente ook de directe kosten van het laten afsluiten van de woning door de netbeheerder.

Opslagsysteem

De precieze voorwaarden voor de subsidieregeling worden naar verwachting in de komende weken bekendgemaakt. Als de totale maximale subsidie van 8.000 euro ook voor energieopslag gebruikt mag worden, dan is dat dankzij de prijsdalingen van opslagsystemen voldoende om een systeem voor een middenklasse-woning aan te schaffen.

Green deal

Amsterdam heeft het doel om in het jaar 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Dit is onderdeel van een ‘green deal’, die 30 gemeenten met netbeheerders en provincies sloten. Om dit te bereiken, moeten nog 328.000 woningen overgaan op duurzame verwarming en elektrisch koken, waarvan 30.000 voor 2021. In deze aardgasloze woningen is elektriciteit de belangrijkste energiebron, die wordt opgewekt door zonnepanelen. Met speciale opslagsystemen kan deze energie ook gebruikt worden als de zon niet schijnt, waardoor huizen geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben.