Vastgoed Actueel Zeeland

In bijna alle provincies is ook in het derde kwartaal van 2018 sprake van een prijsstijging van bestaande koopwoningen en een daling van het aantal verkopen. Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan een jaar eerder. 

In bijna alle provincies is ook in het derde kwartaal van 2018 sprake van een prijsstijging van bestaande koopwoningen en een daling van het aantal verkopen. Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in 17 jaar. In totaal zijn er bijna 57.000 woningen gewisseld van eigenaar. Dit is een daling van 7,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Gemiddelde woningprijs zonder de 4G

Nederlandse koopwoningen die buiten de vier grote steden staan, zijn gemiddeld nog steeds goedkoper dan voor de piek van 2008. Dat meldt het ING Economisch Bureau in een aanvullend persbericht. Als de koopwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht buiten beschouwing worden gelaten, ligt de gemiddelde prijs van een koopwoning nog steeds 1,4 procent onder het niveau van voor de crisis. Op provincieniveau ligt de gemiddelde prijs van een koopwoning in acht provincies nog onder het prijsniveau van 2008.  

In Zeeland 5 procent meer woningen verkocht

Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In alle andere provincies was het aantal transacties lager dan in het derde kwartaal van 2017. In Zeeland zijn 1.554 woningen verkocht, een stijging van ruim 5 procent. Verder had Zeeland ook de kleinste prijsstijging van alle provincies. Net als in het vorige kwartaal was de prijsstijging het grootst in Flevoland. Overigens is de daling van het aantal verkopen ook het grootst in Flevoland.

Prijzen in Rotterdam stijgen sterker dan in Amsterdam

Ook in de vier grootste steden van Nederland gaan dalingen van de verkopen samen met prijsstijgingen. Voor het derde kwartaal op rij was de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Rotterdam het sterkst van de vier grote steden. De prijsstijging in Rotterdam was 15,8 procent. Utrecht had met 11,6 procent de kleinste stijging. In de vier grootste steden van Nederland bleef de prijsstijging bovengemiddeld.

Prijsstijging en daling verkopen het grootst bij appartementen

Alle woningtypen kennen een prijsstijging en een afname van het aantal verkopen. De prijsstijging van appartementen was met 12,8 procent het sterkst. Bij de overige woningtypen varieert de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder tussen de 8 en 9,1 procent. Ook de daling van de verkopen was het grootst bij appartementen. Er zijn ruim 11 procent minder appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de overige woningtypen varieert de daling tussen de 5 en de ruim 6 procent.

Klik hier voor meer cijfers en grafieken over de woningmarkt.

Bron: CBS