Vastgoed Actueel NHG

Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het aantal oversluitingen in de eerste drie maanden van 2019 met 31,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het leeuwendeel daarvan had voorheen geen NHG-hypotheek. 

Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het aantal oversluitingen in de eerste drie maanden van 2019 met 31,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het leeuwendeel daarvan had voorheen geen NHG-hypotheek. 

6.000 oversluiters

In het eerste kwartaal van 2018 gaf de NHG 27.000 garanties af. Daarvan waren er 4.531 oversluitingen. In bijna 3.000 gevallen ging het om oversluiters die niet eerder een hypotheek hadden met NHG. Een jaar later is het aantal oversluiters opgelopen tot bijna 6.000, waarvan bijna 4.000 niet-NHG’ers. 

Hypotheekrente met en zonder NHG

De Hypotheekshop meldt deze week dat de gemiddelde hypotheekrente voor lange rentevaste perioden is gedaald tot een nieuw laagtepunt. Wat opvalt aan de ontwikkeling in de afgelopen jaren is dat de concurrentie voor rentes zonder NHG-verzekering veel scherper is, vergeleken met de rente voor NHG-hypotheken. De gemiddelde hypotheekrente voor 5, 10, 20 en 30 jaar vast is gezakt tot 2,42 procent.

Huiseigenaren die kiezen voor de Nationale Hypotheek Garantie kunnen zich daarmee onder voorwaarden verzekeren tegen een restschuld, als ze de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen. Dit maakt NHG-hypotheken minder risicovol voor geldverstrekkers, waardoor de hypotheekrente voor NHG-hypotheken doorgaans wat lager ligt dan die voor niet-NHG-hypotheken.

Zo ligt de gemiddelde rente voor 10 jaar vast bij hypotheken mét NHG-verzekering momenteel op 1,78 procent, tegen gemiddeld 2,27 procent voor hypotheken zonder NHG.

Hypotheekrente zonder NHG harder gedaald

Hoewel het absolute niveau van de hypotheekrente mét NHG dus lager is, zijn de hypotheekrentes voor hypotheken zonder NHG sinds 2016 veel sterker gedaald. Voor hypotheken met NHG-verzekering is de rente voor 10 en 20 jaar vast de afgelopen drie jaar daarentegen niet gedaald.

Om zich te onderscheiden zijn geldverstrekkers zich gaan toeleggen naar hypotheken zonder NHG: “Door de gunstige economische ontwikkeling is het risico van aanbieders afgenomen en konden de rentes zonder garantie flink dalen.”

Marktaandeel ABN Amro krimpt verder

ABN Amro heeft het zwaar op de Nederlandse hypotheekmarkt, zo bleek woensdag bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal. ABN Amro zag zijn netto rentebaten in het eerste kwartaal van dit jaar bij de retailtak met 6 procent dalen tot 752 miljoen euro. Het gaat hier om het saldo van ontvangen rente op verstrekte hypotheken en bedrijfsleningen en rente die de bank betaalt aan spaarders en obligatieleningen.

Bron: De Hypotheekshop, RTL Z, Business Insider