crane-3326132_1280

Dankzij een nieuwe rekentool gaat een aantal projecten dat stil is komen te liggen door de veelbesproken stikstofuitspraak, misschien toch door.

Dankzij een nieuwe rekentool gaat een aantal projecten dat stil is komen te liggen door de veelbesproken stikstofuitspraak, misschien toch door.

De nieuwe rekenmethode is volgens minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU) sinds gisteren beschikbaar. Projecten die volgens de nieuwe methode voldoen aan de stikstofregels, kunnen toch een vergunning krijgen. Het is volgens een woordvoerder “niet te kwantificeren” om hoeveel projecten het gaat, meldt het NRC.

Rekentool moet duidelijkheid verschaffen

Het kabinet denkt dat niet bij alle 18.000 stilgelegde bouwprojecten daadwerkelijk te veel stikstof wordt uitgestoten. De nieuwe rekenmethode moet duidelijker in kaart brengen hoeveel stikstof precies vrijkomt. Als de uitstoot van een project onder de (relatief lage) bovengrens ligt, kan het toch vergund worden.

De woordvoerder legt uit dat er vermoedelijk ook projecten stilliggen waarbij überhaupt geen stikstof wordt uitgestoten, of niet op plekken waar dit verboden is. ”Als je niet kan aantonen dat je geen uitstoot hebt, dan kan het vergunningsproces ook niet in gang worden gezet. Met de calculator kan je aantonen dat je door mag.”

Miljoenennota

In de Miljoenennota, die vandaag wordt gepresenteerd, schrijft het kabinet dat er een fonds van 1 miljard euro voor de woningbouw komt waar gemeenten uit kunnen putten. Dat geld kan door gemeenten onder meer worden gebruikt voor “het opvangen van de potentiële gevolgen van de stikstofuitspraak voor de woningbouw”.

De nieuwe rekenmethode is voor het kabinet een eerste stap om de bouwprojecten weer op gang te krijgen. Vermoedelijk zal echter maar een klein gedeelte van de stilgelegde projecten een vergunning krijgen dankzij de nieuwe rekentool. Minister Schouten erkent in haar brief dat er geen makkelijke oplossingen bestaan voor het grotere probleem. Een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes brengt eind september een advies uit over mogelijke oplossingen.

Bron: Rijksoverheid.nl, nrc.nl