Vastgoed Actueel Koopwoningen CBS, Kadaster

Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 procent duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In het tweede kwartaal waren koopwoningen gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Bestaande koopwoningen waren in juni 6,9 procent duurder dan in juni 2018. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In het tweede kwartaal waren koopwoningen gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2019 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juni bijna 38 procent hoger.

Minder bestaande koopwoningen verkocht

Het Kadaster registreerde in juni 15.495 verkochte woningen. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2019 zijn 99.937 woningen verkocht. Dat is bijna 5 procent minder dan in dezelfde periode van 2018. 

► Lees ook: In mei ruim acht procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder

Tweede kwartaal: prijsstijging koopwoningen vlakt af

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dit is de kleinste prijsstijging in de afgelopen twee jaar. In het tweede kwartaal van 2019 zijn 52.506 woningen verkocht, bijna 1 procent minder dan een jaar eerder.

Laagste prijsstijging Amsterdam in bijna vijf jaar

In Amsterdam waren bestaande koopwoningen in het tweede kwartaal 6,9 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de laagste prijsstijging sinds het vierde kwartaal van 2014. Ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht waren de prijsstijgingen in het tweede kwartaal van 2019 kleiner dan in voorgaande jaren. Met 9,7 procent was de prijsstijging van de vier grootste steden het grootst in Utrecht

Wel zijn in Amsterdam en Utrecht in het tweede kwartaal meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In de vijf voorafgaande kwartalen daalde in de vier grootste steden het aantal transacties nog jaar-op-jaar.

In de meeste provincies meer woningen verkocht

Sinds het eerste kwartaal van 2018 werden in bijna alle provincies minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Daaraan is in het tweede kwartaal van 2019 een eind gekomen. In acht van de twaalf provincies zijn meer woningen verkocht. Met 11 procent was de stijging van het aantal transacties in Friesland het grootst. In Noord-Brabant, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland zijn echter opnieuw minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Wel is in deze provincies de daling van het aantal transacties minder groot dan de voorgaande perioden.

Prijsstijging en daling verkopen het grootst bij appartementen

Alle woningtypen noteerden in het tweede kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met bijna 9 procent opnieuw het grootst bij appartementen. De daling van het aantal verkopen is ook opnieuw het grootst bij appartementen. Voor het eerst sinds begin 2018 zijn er weer meer twee-onder-een-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen verkocht dan een jaar eerder.

De NVM publiceerde vorige week ook cijfers over de woningmarkt. De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de voorlopige contracten van door NVM- makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de akten die bij het Kadaster worden geregistreerd. 

Bekijk meer cijfers op de website van het het CBS.

Bron: CBS, Kadaster