Gratis verduurzamingsadvies NVM

Deze week is de NVM met een pilot gestart waarin 40 deelnemende makelaars in de regio’s Haaglanden en Brabant Noordoost hun klanten kunnen voorzien van een gratis verduurzamingsadvies. Dat gaat via een online verduurzamingsportal.

Deze week is de NVM met een pilot gestart waarin 40 deelnemende makelaars in de regio’s Haaglanden en Brabant Noordoost hun klanten kunnen voorzien van een gratis verduurzamingsadvies. Dat gaat via een online verduurzamingsportal.

De deelnemende makelaars kunnen gebruikmaken van de speciale website voor makelaars en potentiële kopers. De pilotfase loopt tot de zomer van 2020. Daarna worden de resultaten geëvalueerd. Het is de bedoeling dat de service daarna landelijk wordt uitgerold en op termijn meerdere partijen aanhaken.

Woningen die via een NVM-makelaar in de verkoop gaan, worden oip deze manier voortaan standaard voorzien van een verduurzamingsadvies. Potentiële kopers lezen daarin welke verduurzamingsmaatregelen genomen kunnen worden, inclusief een eerste kostenindicatie voor de uitvoering.

“Het advies is gebaseerd op de gegevens van de woning en het energieverbruik van een gemiddeld gezin.

NVM heeft hiervoor samen met verduurzamingsspecialist SamenGroen een online verduurzamingsportal ontwikkeld voor makelaars en huizenkopers. Het voor potentiële kopers gratis verduurzamingsadvies is gebaseerd op de gegevens van de woning en het energieverbruik (gas en elektriciteit) van een gemiddeld gezin. Kopers kunnen indien gewenst zelf een advies op maat samenstellen, dat beter aansluit bij de eigen situatie en wensen. Dit doen ze door in te loggen en aanvullende gegevens over de persoonlijke situatie in te voeren. In eerste instantie werkt de portal hiervoor alleen samen met adviseur en uitvoerder Reimarkt.

Actieve rol makelaars

Met het nieuwe makelaarsplatform onderzoekt de NVM hoe de bij haar aangesloten makelaars actief kunnen bijdragen aan de verduurzaming van koopwoningen. NVM steunt de duurzame ambities en ziet in dit kader een belangrijke rol weggelegd voor de makelaars en taxateurs. De verkopende makelaar kan het verkregen verduurzamingsadvies direct aan de verkoopdocumentatie toevoegen en op die manier potentiële kopers laagdrempelig op weg helpen bij hun eerste verduurzamingsstappen.

Bron: NVM