Vastgoed Actueel arbeidsmigranten

Het tekort aan woonruimte voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa loopt dit jaar verder op naar 120.000 tot 150.000 plaatsen. Dat becijferen Stichting Normering Flexwonen en het Expertisecentrum Flexwonen. Diverse gemeenten zijn bezig met mogelijke oplossingen maar lopen ook tegen problemen aan.

In 2017 waren er nog zo’n 100.000 plekken te weinig. Door de groeiende economie en de verhitte woningmarkt is het tekort verder opgelopen, schetsen de twee organisaties. Op veel plaatsen zorgen arbeidsmigranten voor overlast en zijn gemeenten huiverig om het probleem aan te pakken.

Campus in Waalwijk

In Waalwijk, waar Coolblue en bol.com staan te springen om arbeidskrachten, heeft de gemeente haar nek uitgestoken, zegt Wim Reedijk van het Expertisecentrum Flexwonen. “Daar is een speciale campus gebouwd voor 400 arbeidsmigranten op een bedrijventerrein, die aan de eisen van het keurmerk voldoet. De arbeiders wonen bij elkaar in appartementen. Meer gemeentes zouden dat moeten durven bouwen.”

Extra toezicht

De Waalwijkse campus, in feite een hotel, is vooral bedoeld voor nieuwkomers, vervolgt Reedijk. “Na een half jaar wil je echt iets voor jezelf. Voor die groep zouden tijdelijke prefab-woningen een oplossing kunnen zijn.”
De oplossingen gaan gepaard met problemen, die te maken hebben met onder meer onveilige situaties en overlast, meldde het Brabants Dagblad eerder. Het noopte de gemeente al tot het instellen van extra toezicht.

Ook in  andere plaatsen zoals Weert en Barneveld wordt gezocht naar passende huisvestingsoplossingen voor arbeidsmigranten.

Vandaag is er een conferentie in Utrecht over het thema.

Bron: Nu.nl