Vastgoed Actue

Millennials, geboren tussen 1980 en 2000, zullen in 2025 ongeveer 75% van de werkvloer vullen. Het is dus logisch dat zij een grote invloed hebben op niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de vastgoedwereld. In dit blog van SKEPP komen meerdere invloeden aan bod die millennials hebben op de traditionele kantoorruimtes.

Millennials, geboren tussen 1980 en 2000, zullen in 2025 ongeveer 75% van de werkvloer vullen. Het is dus logisch dat zij een grote invloed hebben op niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de vastgoedwereld. In dit blog van SKEPP komen meerdere invloeden aan bod die millennials hebben op de traditionele kantoorruimtes.

De millennial van tegenwoordig wil flexibiliteit; standaardkantoren met bureaus voldoen niet meer. Werkgevers kunnen hierop inspelen door te zorgen voor verschillende werkplekken of locaties, zodat de millennial door de werkdag heen kan wisselen van werkplek en snel kan overleggen met collega’s. Zo kan je op maandag aanwezig zijn in de kantoorruimte in Amsterdam en op woensdag in Den Haag. Ook een meeting kan op deze manier snel tussendoor gedaan worden. Zorg wel voor genoeg stopcontacten op verschillende plekken.

In the cloud

Een must voor elk bedrijf tegenwoordig is een gezamenlijke cloud. Werknemers willen niet meer bestanden heen en weer mailen, maar willen gebruikmaken van een gezamenlijke online cloud. Hierin staan alle bestanden die ze nodig hebben binnen handbereik, zodat ze nooit meer hoeven te wachten op een reactie van een collega.
Hierdoor wordt ook de mogelijkheid gecreëerd om op andere plekken dan het kantoor te werken. Zo wordt het mogelijk gemaakt om een meeting in een hippe lunchroom of op locatie te laten plaatsvinden. Op deze manier wordt flexibiliteit ontworpen, waarbij werknemers hun eigen werkdag in kunnen delen.

Leave-and-flexback

Een trend die ontketend is door millennials is leave-and-flexback. Deze term houdt in dat bedrijven hun vaste huurcontracten opzeggen en gebruikmaken van een flexibel contract, waarbij de faciliteiten verzorgd worden door een externe partij. Hierdoor hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken over randzaken en kan het zich focussen op het eigen bedrijfsproces.

Thuiswerken

Het moge wel duidelijk zijn dat de hedendaagse millennial van flexibiliteit houdt. Daarom wil hij of zij er ook voor kunnen kiezen om één of meerdere dagen thuis te werken. Door thuis te werken kunnen zelf de werktijden worden bepaald, waardoor het voor de millennial mogelijk is om het werk in zijn sociale leven te verweven en dus te werken wanneer het hem of haar uitkomt.
Om thuis te kunnen werken, moet wel een werkplek worden gecreëerd. Met de laptop aan de keukentafel is namelijk niet ideaal. Als werknemers meerdere dagen thuis werken, is het fijn als de laptop en paperassen kunnen blijven liggen en niet aan het einde van de dag opgeruimd moeten worden.

Kantoorruimte aan huis

Daarom wordt steeds vaker een kantoor aan of in huis gecreëerd. Het gaat hierbij om een ruimte binnens- of buitenshuis waar een inspirerende werkomgeving gerealiseerd wordt. Denk hierbij niet alleen aan een bureau, maar ook aan een koffiehoekje en een loungeplek. Zo ontstaat een werkplek aan huis waar de millennial een ideale werksfeer naar wens kan creëren en naar optimale capaciteit kan werken.
Een kantoorruimte aan of in huis kan duur zijn, maar levert ook voordelen op. Zo is de werknemer niet alleen flexibeler in het indelen van zijn of haar tijd, maar wordt er ook geïnvesteerd in het huis, wat op den duur voor waardevermeerdering van het huis kan zorgen.

Flexibiliteit keyword

Doordat millennials zo’n belangrijk deel van de werkbevolking uitmaken, is het dus van belang dat je als bedrijf hier genoeg op inspeelt. Flexibiliteit is het keyword, en kan op verschillende manieren gerealiseerd kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van flexwerken of kantoor aan huis.