hacker-2077138_960_720

Fraudeurs zijn erin geslaagd om persoonsgegevens van huizenzoekers op zoeksite Funda te stelen. De internetcriminelen hebben zichzelf met phishingmails toegang verschaft tot de beveiligde omgeving Funda desk.

Internetcriminelen zijn erin geslaagd om persoonsgegevens van huizenzoekers op zoeksite Funda te stelen. De criminelen hebben zichzelf met phishingmails toegang verschaft tot de beveiligde omgeving Funda desk.

Dat melden gedupeerden aan Elsevier Weekblad. Een woordvoerder van Funda bevestigt het incident.

Onbekende fraudeurs verstuurden authentiek ogende e-mails naar een aantal makelaars waarmee zij de wachtwoorden verkregen die toegang geven tot de Funda desk. In deze beveiligde omgeving van Funda kunnen makelaars zien wie er geïnteresseerd zijn in huizen. Ook kunnen makelaars de contactgegevens zien die geïnteresseerden achterlaten.

Sectorbreed probleem

Volgens een woordvoerder van Funda zijn fraudeurs op de huurmarkt een ‘sectorbreed probleem’.

‘Ze sturen phishingmails aan makelaars en verhuurbemiddelaars, en proberen in ons geval om inloggegevens van de beveiligde Funda-omgeving te achterhalen. Zij doen dit om zelf te kunnen inloggen en gegevens buit te maken van consumenten die op een huurwoning hebben gereageerd, zodat zij hen zelf kunnen benaderen met een niet-bestaand huurwoningaanbod. De oplichters doen zich daarbij voor als de verhuurder en proberen op deze manier de consument die op zoek is naar een huurwoning, geld afhandig te maken.’

Waarschuwingsmails aan gebruikers: wees alert

Volgens Funda zijn drie makelaars getroffen en is er mogelijk toegang verkregen tot de gegevens van driehonderd consumenten. Het gaat om contactgegevens als e-mailadressen en telefoonnummers.

Funda heeft waarschuwingsmails gestuurd naar bezoekers van de website die een contactaanvraag hebben gedaan bij een van de gedupeerde makelaars. Het bedrijf waarschuwt in die mails dat gebruikers alert moeten zijn op mailtjes of telefoontjes van mensen die zich voordoen als makelaar, eigenaar of verhuurder.

Funda raadt aan om het e-mailadres of telefoonnummer van de persoon goed te controleren en aan te geven later terug te bellen. Ook geeft de site, waarvan de NVM oprichter en grootaandeelhouder is, aan dat makelaars die optreden als verhuurder of verkoper, nooit bemiddelingskosten mogen vragen.

Eventuele gedupeerden wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie. Funda heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bron: Elsevier Weekblad