Vastgoed Actueel Hypotheekomzet

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is de hypotheekomzet in het tweede kwartaal van 2019 met 12,5 procent gedaald. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H.

 

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden is de hypotheekomzet in het tweede kwartaal van 2019 met 12,5 procent gedaald. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H.

Omdat de gemiddelde hypotheeksom nog maar beperkt groeit, komt ook de hypotheekomzet fors lager uit dan een jaar geleden (-9,1 procent). Het is daarmee het derde achtereenvolgende kwartaal dat de hypotheekmarkt een krimp op jaarbasis laat zien.

De gemiddelde hypotheeksom steeg het afgelopen kwartaal naar een recordbedrag van 317.000 euro. Dit is slechts een geringe toename (+0,5 procent) ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019 en een duidelijke indicatie dat de groei van de hypotheeksom afzwakt. 

Krimp houdt al drie kwartalen aan

“Over de hele breedte zien we signalen dat de jarenlange trend van sterke groei in de hypotheekmarkt, gebroken lijkt te zijn”, zegt Joppe Smit van consultancy- en implementatiebureau IG&H. “Dit is al het derde achtereenvolgende kwartaal dat we een krimp op jaarbasis zien, al is het tweede kwartaal van 2019 wel beter dan de eerste drie maanden van het jaar. Het recordjaar 2018 lijkt niet geëvenaard te kunnen worden, waarmee een einde gaat komen aan een reeks van opeenvolgende groei in de afgelopen vijf jaren.”

Oversluiters steeds belangrijker

Nog steeds worden de meeste hypotheken (ruim 31.000) afgesloten door doorstromers. Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Oversluiters laten met 13% de sterkste groei op kwartaalbasis zien. Smit: “Het aantal oversluiters blijft maar groeien. Dat speelt hypotheekverstrekkers en adviseurs in de kaart die zich specifiek op deze groep richten. Aan de andere kant maakt het banken met grote hypotheekportefeuilles kwetsbaar. Zij zullen moeten zorgen dat ze meer doen om deze klanten binnen te houden.”

Tekst gaat verder onder de grafiek

Hypotheek in één klik regelen met een app

Een opvallende trend in de hypotheekmarkt is de groeiende interesse van banken en verzekeraars in het versimpelen van hypotheekaanvragen. De markt is in de beginfase van een digitale datatransitie. “Op dit moment is het nog niet mogelijk om een nieuwe hypotheek volledig af te sluiten op basis van digitale data”, vertelt Smit. “Een aantal bronnen met betrouwbare en geverifieerde data is nu ontsloten, maar dat moeten er nog meer worden. Daarnaast moeten hypotheekverstrekkers hun processen en systemen zo aanpassen dat de digitale aanvragen ook direct verwerkt kunnen worden. Het is simpelweg een kwestie van tijd voordat we met een paar klikken een volledige hypotheekaanvraag kunnen indienen.”

Samenwerkingsverband IG&H

IG&H is één van de initiatiefnemers van Handig!. Dit samenwerkingsverband tussen HDN, ING, NHG, Florius, ABN Amro, Rabobank, De Hypotheker en IG&H heeft het doel om het aanvragen van een hypotheek zo snel en volledig mogelijk te maken op basis van digitale, gevalideerde brondata. Smit: “We zien dat steeds meer partijen digitale mogelijkheden verkennen. DUO experimenteert bijvoorbeeld met mogelijkheden om de data van de overheid makkelijker deelbaar te maken, maar ook andere onderdelen van de overheid volgen deze ontwikkelingen met interesse. Op het moment dat die ook instappen, zullen de ontwikkelingen hard gaan.”

Bekijk de Hypotheekupdate van IG&H voor meer gegevens.

Bron: IG&H