proef aankomend aanbod

Bestaande koopwoningen waren in februari 6,6 procent duurder dan in februari 2019. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsstijging in februari was hoger dan in de voorgaande maand, toen woningen 6,3 procent duurder waren dan in januari vorig jaar.

Mogelijk eind aan stijgende trend prijzen koopwoningen

Sinds juni 2013, toen een dieptepunt in de prijzen werd bereikt, is sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. Vorige maand bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in februari 44,5 procent hoger.

De impact van de coronacrisis zou wel eens het einde kunnen betekenen van de alsmaar stijgende lijn. Dat voorspellen economen van de Rabobank. Zij denken dat huizenprijzen de komende tijd minder hard zullen stijgen dan de afgelopen jaren het geval was.

“De maatregelen om de virusuitbraak in te dammen, waaronder gesloten scholen en de oproep tot social distancing, kunnen het lastiger maken om een huis te bezichtigen”, zegt Rabo-econoom Carola de Groot. Volgens haar kan dit, samen met de terugval in werkgelegenheid en inkomsten, tijdelijk de vraag naar koopwoningen verminderen.

Tekort aan huizen blijft

Ervan uitgaande dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal wordt bezworen en de economie in de rest van het jaar herstelt, houdt Rabobank rekening met minder huizenverkopen en een lagere prijsgroei in de eerste helft van 2020. “Later in het jaar verwachten wij dat het grote tekort aan huizen en de lage hypotheekrentes weer de overhand krijgen op de woningmarkt”, aldus De Groot.

Lees het volledige rapport van de Rabobank.

Bijna evenveel bestaande koopwoningen verkocht in februari

Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 15.427 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 32.952 woningen verkocht, bijna 8 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.