digitale handtekening

Makelaarsland maakt het voor klanten mogelijk koopovereenkomsten digitaal te ondertekenen met de nieuwe identificatiedienst iDIN. Begin februari is de eerste koopovereenkomst op deze manier ondertekend. Vanaf nu is dit voor alle klanten van de internetmakelaar mogelijk. 

Makelaarsland maakt het voor klanten mogelijk koopovereenkomsten digitaal te ondertekenen met de nieuwe identificatiedienst iDIN. Begin februari is de eerste koopovereenkomst op deze manier ondertekend. Vanaf nu is dit voor alle klanten van de internetmakelaar mogelijk. 

IDIN is een initiatief van meerdere Nederlandse banken en lijkt op de dienst iDEAL. Het is bedoeld voor het verifiëren van persoonsgegevens. Een digitale ondertekening volgt alleen als zowel de koper als verkoper hiermee akkoord is gegaan. Ook moeten de deelnemers een bankrekening bij een van de deelnemende banken hebben.

Hoe werkt het?

Een gebruiker van iDIN moet inloggen met logingegevens van een deelnemende bank. Op deze manier wordt aan een derde partij bevestigd wie er inlogt. De dienst is een van de opvolgers van DigiD. DigiD zal naast iDIN blijven bestaan om te kunnen inloggen bij overheidsinstanties. Naast iDIN wordt er ook aan de inlogmethode Idensys gewerkt.

De toekomst

Makelaarsland ziet het digitaal ondertekenen, in combinatie met iDIN, als dé toekomst voor de afhandeling van koopovereenkomsten. Jeroen Stoop, de directeur van Makelaarsland: “Het digitaal ondertekenen van koopovereenkomsten is al langer mogelijk. Het was echter lastig om vast te stellen of de overeenkomst écht getekend was door de verkoper(s) en koper(s) zelf. Samen met de software van ondertekenen.nl hebben we nu een veilige, snelle en moderne manier van ondertekenen gerealiseerd. Met iDIN is zogeheten identiteitsfraude niet meer mogelijk. Naast het garanderen van de veiligheid en een flinke tijdsbesparing is ook de duurzaamheid een goede reden. Geen milieuonvriendelijke papierwinkel aan documenten die uitgeprint hoeft te worden.”

‘Duidelijk en snel’

Na een uitgebreide testperiode was afgelopen week de eerste digitaal ondertekende koopovereenkomst een feit. Op een klein en opgelost schoonheidsfoutje na – de handtekening verscheen niet exact op de boogde plek – ging het naar wens. Verkoper van het huis in kwestie, mevrouw van der Pouw Kraan zei na afloop: “Het digitaal ondertekenen was zo gepiept. Het proces is duidelijk en verloopt heel snel en efficiënt, net als een iDeal betaling.” 

Geen barrières

Daarna is de koopovereenkomst direct en uiteraard digitaal aangeleverd bij de notaris. Stefan Doddema (Bakker en Neve Notarissen): “Wij hebben geen barrières ondervonden en de koopovereenkomst in goede orde ontvangen.”

Alle klanten de optie

Vanaf vandaag biedt Makelaarsland al haar klanten de optie van digitaal ondertekenen. Voorwaarde is wel dat zowel koper(s) als verkoper(s) akkoord gaan met digitale ondertekening en een bankrekening hebben bij één van de deelnemende banken. Jeroen Stoop: “Wat betreft snelheid en veiligheid is digitaal ondertekenen een ideale manier. Voor mensen die er ook nog een feestelijk moment van willen maken, bestaat natuurlijk de mogelijkheid om samen met de wederpartij (digitaal) aan de keukentafel te ondertekenen.”

In 2012 startte Woningadviseurs overigens als eerste makelaar met de digitale handtekening onder koopaktes. 

Bron: ondertekenen.nl