weownthisplace

De Amsterdamse startup WeOwnThisPlace wil het huizenzoekers makkelijk maken om samen wooncoöperaties te starten, zodat ze zelf in hun woonbehoeften kunnen voorzien.

De Amsterdamse startup WeOwnThisPlace wil het huizenzoekers makkelijk maken om samen wooncoöperaties te starten, zodat ze zelf in hun woonbehoeften kunnen voorzien.

Wonen in grote steden is voor veel mensen onbetaalbaar. Door de wooncrisis worden onder andere jonge gezinnen en werknemers als docenten en verpleegkundigen uit de stad verdreven. Deze werkenden met een middeninkomen komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en kunnen dure vrije sector huurwoningen niet betalen. “Wachten totdat iemand de wooncrisis oplost lijkt niet te werken. Daarom moeten bewoners het toch echt zelf gaan doen. Wij gaan hen daarbij helpen”, zeg Gijsbert Koren, medeoprichter van WeOwnThisPlace. “Het starten van een wooncoöperatie kost initiatiefnemers nu vaak jarenlang een aantal dagen per week. Om de wooncrisis op te lossen moet het makkelijker worden om een wooncoöperatie te starten. Dat is ons doel”, zegt Gijsbert Koren, medeoprichter van WeOwnThisPlace.

Wooncoöperaties terug van weggeweest

Wooncoöperaties zijn geen nieuw fenomeen, maar ze zijn helemaal terug van weggeweest. In Amsterdam en andere steden zijn de eerste nieuwe wooncoöperaties nu in oprichting. De gemeente Amsterdam wil dat 40.000 woningen in 2040 in handen zijn van wooncoöperaties. Koren: “Werk aan de winkel, want de drie nieuwe Amsterdamse wooncoöperaties die nu gaan ontwikkelen, zijn samen goed voor slechts 100 woningen.”
Een wooncoöperatie verhuurt woningen waarvan de bewoners samen eigenaar zijn. De woningen worden tegen kostprijs verhuurd en zullen altijd betaalbaar blijven. Het beheer en bezit komt in handen van de bewoners die zich in een wooncoöperatie verenigd hebben.

Ervaringen van voorlopers

De initiatiefnemers van wooncoöperaties zijn nu vaak jarenlang een aantal dagen per week bezig om hun plan letterlijk en figuurlijk van de grond te krijgen. Dat is voor de meeste mensen simpelweg niet te doen. Koren: “Wij willen de waardevolle ervaringen van voorlopers inzetten om het voor meer mensen mogelijk te maken een wooncoöperatie te starten. Pas dan kunnen wooncoöperaties echt een bijdrage leveren aan het aanpakken van de wooncrisis.” Via WeOwnThisPlace.nl kunnen mensen hun toekomstige buren ontmoeten. Voor hen worden zoveel mogelijk hobbels weggenomen (zoals de financiering van de wooncoöperatie) met als doel om binnen een jaar een wooncoöperatie te kunnen starten.

Drie Amsterdamse wooncoöperaties ontwikkelen momenteel 70 woningen en 20 tot 25 woon-werkplekken.

WeOwnThisPlace werd donderdag 24 oktober gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, tijdens het evenement Actieplan Wooncoöperaties. Sinds de lancering hebben zich 100 nieuwe belangstellenden op de website aangemeld. Naast Amsterdam werkt WeOwnThisPlace ook in  Rotterdam en Utrecht aan nieuwe wooncoöperaties.

Bron: WeOwnThisPlace