studieschuld

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren neemt het advies van het Nibud over om de factor waarmee een studieschuld meeweegt bij het verkrijgen van een hypotheek, te verlagen.

De nieuwe wegingsfactor wordt deze zomer nog meegenomen in de internetconsultatie van de Regeling hypothecair krediet 2021.

Aan de hand van een wegingsfactor berekenen hypotheekadviseurs, kredietverstrekkers en woningzoekenden de impact van een studielening op de wettelijk toegestane hypotheeklening. De huidige wegingsfactor is in 2014 door de hypotheekverstrekkers vastgesteld en is – ondanks de lage rentestand – al zes jaar hetzelfde.

Studieschuld kan iets minder zwaar meewegen

In het adviesrapport ‘Het meewegen van de studielening bij hypotheekaanvragen’ schrijft het Nibud dat een studieschuld iets minder zwaar kan wegen bij het aanvragen van een hypotheek. Nu minister Ollongren dit advies overneemt, kan een nieuwe lagere wegingsfactor vanaf 1 januari 2021 worden toegepast. Deze verlaging leidt volgens het Nibud niet tot overkreditering, meldt InFinance.

Nieuwe wegingsfactor

Voor studieleningen geldt nu een wegingsfactor van 0,75% voor schulden met een aflosfase van 15 jaar, en 0,45% voor schulden met een aflosfase van 35 jaar. Bij de huidige rente voor studieschulden van 0% is een wegingsfactor van 0,65% voor een studielening met een aflosfase van 15 jaar verantwoord volgens de systematiek die het Nibud voorstelt. Voor studieleningen met een aflosfase van 35 jaar geldt dan een wegingsfactor van 0,35%.

Bij deze nieuwe wegingsfactor wordt bij een studielening van 10.000 euro en hypotheekrentes van 1 à 2 procent, de hypotheek met bijna 3.000 euro minder beperkt dan wanneer de oude wegingsfactor wordt gebruikt. Bij een studielening van 25.000 euro ligt het effect tussen de 7.000 en 8.000 euro. Dit geldt voor zowel studieleningen met een aflosfase van 15 als 35 jaar.

Lees ook: Eerste groep studenten met studieschuld gaat woningmarkt op: wat staat hen te wachten?