Vastgoed actueel - aflossen

De basis voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, is dit jaar door alle politieke en economische onrust met bijna 1%-punt gedaald. De maand augustus kent tot nu toe een recordaantal rentewijzigingen.

De basis voor de hypotheekrente, de rente op de kapitaalmarkt, is dit jaar door alle politieke en economische onrust met bijna 1%-punt gedaald. Dat meldt De Hypotheekshop.

De rente begon dit jaar op 0,32% op 2 januari en stond op 16 augustus op -0,56%. De hypotheekrente, die de rente op staatsleningen in de regel met een vertraging van enkele weken volgt, lijkt het tempo van deze forse daling nauwelijks te kunnen bijbenen (minus 0,30%-punt in 2019).

Als alternatieve verklaringen voor het achterblijven van de hypotheekrente – en het oplopen van de marge voor geldverstrekkers – worden het compenseren door aanbieders van de lagere marges op sparen, verzekeren en pensioenen, en de schaarser wordende funding genoemd. Desondanks bereikte het totaalgemiddelde van de hypotheekrente vorige week met 2,22% wederom een laagterecord. Met de start van het naseizoen in aantocht, lijkt de kans groot dat de hypotheekrente de komende weken nog verder daalt. De laatste jaren zijn vooral de langere rentes en de tarieven zonder NHG gedaald. Het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder NHG bedraagt momenteel gemiddeld nog slechts 0,46%-punt, en is in drie jaar tijd gehalveerd.

Piek in augustus; banken starten het seizoen vroeg

Na juli lijkt ook augustus een recordmaand te worden qua aantal renteaanpassingen. Waar de vakantiemaand augustus normaal gesproken een rustige maand is, ligt het aantal rentewijzigingen tot nu toe enorm hoog. Met name de (groot)banken zijn voor augustus ongebruikelijk actief op het rentefront. Daarmee lijken de banken het financiële seizoen vroeg te hebben afgetrapt. Door productinnovatie, maatwerk en scherpere rentetarieven hebben zij de opgelopen achterstand op de hypotheekmarkt door de komst van pensioenfondsen en regiepartijen inmiddels ingelopen. Mede door de introductie van duurzaamheidskortingen zijn grootbanken tegenwoordig zelfs op de lange renteperioden als 20 en 30 jaar vast concurrerend geworden. Zo hebben ABN Amro en label Florius de afgelopen weken hun 30-jaarstarief met ruim 1%-punt verlaagd. 

Bron: InFinance