Vastgoed Actueel Makelaarsland

Goede medewerkers binnenhalen én ze vasthouden is in deze tijd niet gemakkelijk. Je moet als makelaardij wel wat te bieden hebben. Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, vertelt in Vastgoed 9 wat hij verstaat onder duurzaam werkgeverschap.

Goede medewerkers binnenhalen én ze vasthouden is in deze tijd niet gemakkelijk. Je moet als makelaardij wel wat te bieden hebben. Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, vertelt in Vastgoed 9 wat hij verstaat onder duurzaam werkgeverschap. Komend jaar is zijn streven om het aantal van twintig agents te verdubbelen.

Hoe lastig is het om nieuwe mensen te vinden?
“Dat is zeker niet eenvoudig. Wij zijn kritisch en gaan niet over één nacht ijs; er zit een serieus assessment aan vast. Net als bij een gewone relatie begint het met een goede match aan de deur; dat is meer dan heel eventjes verliefd worden. Je moet samen een goede basis neerzetten, met honderd procent enthousiasme. We hebben nu twintig agents in een jaar tijd binnengehaald. Daar zijn we best trots op.”

Jullie zoeken ‘moderne makelaars’. Wat betekent dat?
“De makelaar van nu is digitaal goed onderlegd. Wij werken met veel apps en daar moet je plezier in hebben. De moderne makelaar snapt dat hij daardoor efficiënt kan werken. Dat is belangrijk in deze tijd van concurrentie. De moderne makelaar is ook leergierig, terwijl de ouderwetse makelaar alles al denkt te weten. De nieuwe makelaar gaat echt met de klant in gesprek. Transparantie en samen doen, dat is modern. Wij zoeken mensen die ook flexibel zijn in een snel veranderende wereld. De makelaar van nu houdt 24/7 de boel in de gaten, werkt ook ’s avonds en in het weekend en heeft de vrijheid om de kinderen van school te halen of te gaan sporten tijdens kantooruren.”

Willen jullie ook een solide werkgever zijn?
“Zeker. De makelaardij is aan fluctuaties onderhevig, best moeilijk. Wij zijn onderdeel van ING en dat maakt ons bedrijf solide. Uit dat netwerk komt een opdrachtenstroom. We kunnen goede voorwaarden bieden, alles is geregeld op een hoog niveau. Wij ontzorgen de makelaars, die zich commercieel bezig kunnen houden met hun vak; de rest nemen wij uit handen. De telefoon opnemen gebeurt bijvoorbeeld vanuit onze backoffice. We hebben onze eigen ict-systemen, die we ook baseren op de feedback van onze agents. We doen het echt samen.”

Wat betekent duurzaam werkgeverschap volgens jullie?
“Aan de ene kant een duurzame relatie tussen werkgever en werknemer. Daarin vind ik belangrijk dat we transparant zijn naar elkaar. Je biedt als werkgever een luisterend oor en helpt de werknemer verder in zijn carrière, aan de hand van de juiste instrumenten en de juiste coaching. Daardoor blijft hij ook happy. Voor ons is het van belang dat iemand leergierig is. Een andere kant van duurzaam werkgeverschap vind ik dat je een duurzaam product aanbiedt. Al onze makelaars hebben een elektrische fiets. We laten ze zo veel mogelijk in hun eigen buurt makelen, wat reiskilometers scheelt. Bovendien werken ze thuis en zonder papier. Zo dragen we onze steen bij aan een duurzame makelaardij.”

Wat doen jullie aan coaching en begeleiding?
“We bieden het ‘Makelaarsland on boarding’-programma, de MOB. Een werkgroep heeft er heel wat tijd aan besteed om dit programma in elkaar te zetten. Bij de MOB presenteren de afdelingsmanagers zichzelf, agents vertellen over hun ervaringen, er is uitleg over de systemen en de missie van het bedrijf, en we frissen de makelaarskennis op. De nieuwkomers zijn verrast over dit programma, zoiets hebben ze elders nooit meegemaakt. Er zit een psychologisch onderdeel in om jezelf beter te leren kennen, dat wordt erg gewaardeerd. Na de on boarding-dagen worden de agents verder begeleid door de managers om continu te werken aan hun vaardigheden.”

Zelf de regie voeren is voor veel mensen steeds belangrijker. Maken jullie dat ook mogelijk?
“Wij vinden vrijheid en verantwoordelijkheid belangrijk; mensen mogen hun eigen tijd indelen. Dat betekent niet ‘Lang leve de lol’, want uiteindelijk zijn er prestaties die je moet neerzetten. Onze proposities zijn strak ingeregeld. Wij zitten op het snijvlak van zelfstandigheid en toch de waarborg van loondienst. En in de toekomst gaan we ook naar een franchiseformule toe, waarvoor men kan kiezen.them Er zijn veel momenten om feedback te geven. Wat erg goed werkt, is onze groepsapp voor alle agents. Daar delen ze onder andere hun triomfen, die mijn eigen dag ook tot een feestje maken.”

Veel makelaars hebben het enorm druk. Hoe zorg je dat mensen niet overwerkt raken?
“Als je goede tools biedt, zorgt dat voor veel overzicht, dat helpt al. Verder is onze werkwijze behoorlijk efficiënt, ook doordat je volledig ondersteund wordt door onze backoffice. Daarnaast is het een kwestie van goed timen. Er komen wel eens signalen dat het te druk is en in dat geval maken wij het werkgebied wat kleiner. Het is een schaalbaar model.”

Hoe houden jullie het interessant voor de medewerkers om voor jullie te blijven werken?
“Dat zit vooral in twee elementen: een prima pakket arbeidsvoorwaarden en duurzaam werkgeverschap. Het zit ‘m ook in echt aandacht geven en openstaan voor een goede relatie. Dat is de rol van de managers en mijzelf. Ik ben gemakkelijk benaderbaar, ze hebben allemaal mijn 06. Tot nu toe hebben wij happy makelaars, die allemaal gebleven zijn.”

Dit artikel komt uit Vastgoed 9, thema Duurzaamheid. Wilt u meer lezen? Sluit een gratis proefabonnement af!