Vastgoed Actueel Van Kooten

Makelaars zijn sinds jaar en dag de bemiddelende schakel tussen woningbezitters en woningkopers, maar door de opkomst van platforms als Jumba wordt die rol steeds minder relevant. Makelaars moeten woonspecialisten worden, anders raakt hun rol uitgespeeld.

Makelaars zijn sinds jaar en dag de bemiddelende schakel tussen woningbezitters en woningkopers, maar door de opkomst van platforms als Jumba wordt die rol steeds minder relevant. Makelaars moeten woonspecialisten worden, anders raakt hun rol uitgespeeld.

De woningmarkt heeft al langer te maken met de disruptieve invloed van technologie. Woonplatforms zijn ondertussen al meer dan twintig jaar in omloop en hebben het oriënteren voor woningkopers een stuk makkelijker gemaakt. Het woningaanbod op de ruit van de makelaar is gereduceerd tot behang. En ook de internetmakelaar is al een tijdje een bekend fenomeen. Dure courtagekosten hoef je als verkopende huizenbezitter niet te betalen. Je kan het hele verkoopproces zelf regelen en zo dus duizenden euro’s besparen.

Digtaliseringstrend

De rol van de makelaar is tot nu toe relatief onaangetast gebleven. De internetmakelaar wordt lang niet door iedereen ingeschakeld, veel mensen willen toch het gemak en de zekerheid van een makelaar. En toegang tot bijvoorbeeld funda is geheel voorbehouden voor de makelaar. De digitaliseringstrend zet echter door. Ik geloof dat de volgende generatie platforms meer invloed gaat hebben op de rol van de makelaar.

Zelf online regelen

Daar zijn twee redenen voor. Op de eerste plaats is de digitaliseringsgraad tegenwoordig veel groter. Mensen zijn daardoor veel meer gewend om zaken zelf via het internet te regelen. Bovendien doen ze grotere aankopen. Afgelopen half jaar is meer dan 5 miljard euro van de Nederlandse consumenten besteed aan diensten, zoals vliegreizen en verzekeringen. De bedragen die mensen gaan besteden aan dergelijke online diensten worden alleen maar hoger.
Typerend is bijvoorbeeld het woonplatform Jumba. Dit platform geeft mensen de mogelijkheid om zelf een woning online aan te bieden en te verkopen. Tussenkomst van de makelaar is pas nodig wanneer de gebruiker hier zelf naar vraagt. En wat ook nog eens zo is: consumenten hebben hierdoor nog meer toegang tot informatie.

Kunstmatige intelligentie

Wat de nieuwe woningplatforms verder anders maakt, is dat ze een heel compleet advies aan kunnen bieden. Kunstmatige intelligentie in combinatie met verregaand gekoppelde systemen zorgen ervoor dat de bedrijven hun klanten echt maatwerkadvies kunnen geven, iets wat voorheen voorbehouden was aan de makelaar. Mooie voorbeelden op dit gebied zijn bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers BijBouwe of Colibri Hypotheken.
Deze platforms stellen kopers in staat om een hypotheek helemaal zelf online te regelen. Klanten kunnen na het opvoeren van de eigen gegevens zelf opvragen hoeveel geld ze in kunnen brengen. En ook zoiets als een ‘credit check’ is verregaand geautomatiseerd.

Mogelijkheden voor de makelaar

Het belang van dit soort platforms in het koopproces gaat alleen maar toenemen. Voor de makelaars is het zaak hierop te anticiperen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld onderscheiden door diensten aan te bieden via platformbedrijven als Jumba die de verkopende partij bijvoorbeeld doorverwijzen naar een makelaar als die dat wil. Ook kunnen ze toegevoegde waarde bieden als woonspecialisten en extra informatie gaan bieden over de wijk waar wordt verkocht. Hier liggen mijns inziens mogelijkheden voor makelaars. Want ze moeten echt aan de bak, anders raakt hun rol als bemiddelaar snel uitgespeeld.

Christian van Kooten, director Business Development bij TJIP