Vastgoed Actueel investeren duurzaamheid

Zonnepanelen zijn vanaf 2024 onrendabel voor woningcorporaties als de salderingsregeling van de overheid vanaf 2023 wordt afgebouwd. Dat stelt branchevereniging Aedes voor woningcorporaties vast na onderzoek. Subsidie blijft volgens Aedes nodig om daken van corporatiewoningen te voorzien van zonnepanelen.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: “Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet: investeer in een duurzame samenleving en houdt deze regeling in stand.’

Groei zonnepanelen

Steeds meer sociale huurwoningen hebben zonnepanelen. In 2019 steeg het aantal met 62.000 naar bijna 178.000 huizen. Als deze groei zich doorzet, zijn in 2037 alle daken van corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Maar die doelstelling is volgens Aedes onhaalbaar als de saldering er af gaat. De branchevereniging schat in dat pas vanaf 2033 het loont voor corporaties om zonder subsidie te investeren in zonnenapelen. Dat komt omdat de kosten dan sterk zijn gedaald.

Lees ook: consument minder bereid tot woningverduurzaming door corona