Vastgoed Actueel Verhuurmakelaar

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft enkele verhuurmakelaars lasten onder dwangsom opgelegd om hen te dwingen te stoppen met onterechte bemiddelingskosten voor huurders.

Als de bedrijven doorgaan met het berekenen van deze kosten, kunnen de boetes oplopen tot 900.000 euro per overtreding.

Verboden bemiddelingskosten

Een huurbemiddelaar bemiddelt tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder wil de woning of kamer verhuren en de bemiddelaar zoekt daar een huurder bij. De wet zegt dat als de bemiddelaar werkt in opdracht van de verhuurder, hij geen kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder.

Was het vroeger vaak gebruikelijk om een maand huur te vragen, nu gaat het meestal om een bedrag van gemiddeld 200 euro. Kosten rekenen aan de huurder is verboden, onder welke naam de huurbemiddelaar de kosten ook presenteert (bemiddelingskosten, administratiekosten, contractkosten enzovoort).

Huurders worden vaak verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning kunnen betrekken. Huurbemiddelaars maken hiermee misbruik van de kwetsbare positie van consumenten op de overspannen woningmarkt.

Hard optreden

Omdat de ACM via haar loket ConsuWijzer nog steeds meldingen ontving over bemiddelingskosten, kondigde de ACM eerder dit jaar aan hiertegen te zullen optreden. De ACM heeft gesproken met de brancheorganisaties NVM, VBO en Vastgoedpro om nogmaals hun achterban te informeren en op te roepen de regels na te leven.

Mocht de ACM meldingen krijgen dat huurbemiddelaars doorgaan met het rekenen van verboden bemiddelingskosten, onder welke noemer dan ook, dan zal de ACM hard optreden, zoals de organisatie dat zelf formuleert.

Bron: ACM