Vastgoed Actueel Woodyshousing

De startup Woodyshousing wil met een digitaal platform zogeheten ‘spoedzoekers’ en ‘spoedmakers’ op de woningmarkt bij elkaar brengen. Spoedzoekers zijn mensen die met spoed (tijdelijke) woonruimte zoeken.

De startup Woodyshousing wil met een digitaal platform zogeheten ‘spoedzoekers’ en ‘spoedmakers’ op de woningmarkt bij elkaar brengen. Woodsyhousing is een van de startups die door het ministerie van Binnenlandze Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor het programma ‘Startup in Residence (SiR)’ gekozen is om maatschappelijke vraagstukken, waaronder de huisvesting van spoedzoekers op de woningmarkt, aan te pakken.

Spoedzoekers zijn mensen die snel een betaalbare huurwoning nodig hebben, bijvoorbeeld door een scheiding of door werk of studie elders in het land. Zij hebben nog te weinig inschrijfduur opgebouwd en hebben vaak geen toereikend netwerk in de plaats van vestiging. Betrokken partijen hebben bovendien te weinig zicht op de omvang en samenstelling van deze groep.

15.000 woningen nodig

Het ministerie van BZK geeft de woningnood onder deze groep extra aandacht. De komende jaren zijn er jaarlijks naar verwachting 15.000 woningen nodig voor deze groeiende groep spoedzoekers. BZK heeft startups gevraagd slimme oplossingen te bedenken om spoedzoekers te helpen, bijvoorbeeld door vraag en aanbod van flexibele woonvormen te matchen. Woodyshousing won deze challenge. Oprichters Theo en Beate Bouwman kwamen op het idee doordat hun eigen dochter in Amsterdam ging studeren. Wat er beschikbaar was, was te duur, te klein of niet op de goede plek. Tegelijkertijd zagen ze veel ‘ruimte zonder functie’, zoals braakliggende grond.

Volledig ingerichte houten studio’s

Woodsyhousing helpt spoedzoekers op twee manieren: het digitale platform matcht vraag en aanbod en het bedrijf biedt zelf woningen aan, in de vorm van volledig ingerichte houten units, zogeheten ‘Woody’s’. De woody’s zijn milieuvriendelijk geproduceerd en hebben de vorm van een studio, met eigen keuken en badkamer.

 

The housing market shows all signs of RED: it’s not really a market but apart from that too many people are getting out of the game. Flexible, quality and affordable @woodyshousing brings housing where it should be: to people, to cities, to society pic.twitter.com/XcXRysG9RR

— WOODYSHOUSING (@woodyshousing) 31 maart 2019

 

Zowel om vraag en bestaand aanbod te matchen als om meer woody’s te kunnen leveren, heeft Woodsyhousing contact met ‘spoedmakers’; gemeenten, provincies en leveranciers. Het is de bedoeling dat spoedzoekers via het platform binnen drie tot zes maanden een woning kunnen vinden, waar ze maximaal vijf jaar kunnen blijven wonen, voor ze doorstromen naar de reguliere markt.

Het ministerie van BZK stimuleert het flexwonen actief. Minister Ollongren kondigde op 29 mei via een kamerbrief verschillende maatregelen aan om meer woningen voor spoedzoekers te bouwen.

Bron: Ministerie BZK