Vanwege de coronacrisis is er veel vraag naar vakantiewoningen in Nederland. Vooral in Zeeland, Friesland en Drenthe zijn met name vrijstaande, grotere recreatiewoningen in trek, waardoor het prijsniveau stijgt en het aanbod krap wordt. 

Het Financieel Dagblad deed navraag bij Fairs Consult, een organisator van vakantiewoningbeurzen in Nederland en België, en Vakantiehuiswinkel.nl. Volgens woordvoerder Tom van den Brink van Fairs Consult verschuift de interesse van kopers in coronatijd van een tweede huis in het buitenland naar een vakantiewoning in eigen land.

Lees verder onder Tweet

Duurdere vakantiewoningen in trek

“Kopers geven aan dat de wereld in enkele maanden enorm veranderd is en dat ze nú willen genieten.” Vooral woningen van 500.000 euro en meer vinden gretig aftrek in Friesland, Zeeland en Drenthe. Daar vinden de kopers de meeste ruimte en grond. “Dat zijn mensen uit de Randstad die op zoek zijn naar ruimte, rust en veiligheid.”

Markt vakantiehuizen groeit

De verkoopmarkt van vakantiehuizen is bezig met een inhaalslag. In maart en april viel de business stil door de uitbraak van het Covid 19 virus. In juni en juli daarentegen werd het juist zeer druk voor de makelaars die gespecialiseerd zijn in vakantiehuizen. Daardoor is er krapte ontstaan in het aanbod. Van den Brink verwacht dat de markt dit jaar zelfs nog groeit, ondanks de coronacrisis.

Lees verder onder de afbeelding

Door de grote vraag is er krapte ontstaan in het aanbod van Nederlandse vakantiewoningen (foto Vastgoed Actueel)

Antoine Kraneveld van Vakantiehuiswinkel.nl -een online marktplaats voor circa 2500 recreatiewoningen- verbaast zich over het feit dat mensen in deze onzekere economische tijd “makkelijk enkele tonnen uitgeven aan vakantiewoningen. “We hadden verwacht dat iedereen met de corona op de portemonee ging zitten, maar dat is niet gebeurd.”

Gebruik vakantiewoning veranderd

Volgens Kraneveld is het gebruik van de vakantiewoning veranderd. De koper gebruikt de woning steeds meer voor zowel eigen gebruik als de commerciële verhuur. Vroeger lag de focus meer op de verhuur en het financiële rendement. “Dan is het logisch dat de transactiewaarde van de woning stijgt”, aldus Kraneveld.

Lees ook ons blog over het behalen van rendement met buitenlandse vakantiewoningen