oversluiters

Veel hypotheekverstrekkers hebben sinds eind mei de hypotheekrente niet meer aangepast. Dat terwijl de rentes op de geldmarkt verder gedaald zijn. 

Dat constateert vergelijkingssite Rente.nl. Die bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) voor verschillende rentevaste periodes. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente 5 jaar vast sinds juni gelijk is gebleven op 1,21%. De hypotheekrente 10 jaar vast bleef hangen op gemiddeld 1,33% in deze periode.

Bij de langere periode zit er nog wel een beetje beweging in de rentes. De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar daalde in mei nog licht (van 1,72% naar 1,68%) en steeg vervolgens in juni weer naar 1,70%. Sindsdien is deze rente gelijk gebleven. Bij de hypotheekrentes voor 30 jaar vast is een stijging ingezet, van 1,99% op 1 juni naar 2,02% op 1 augustus.

Hogere risico-opslagen

Een belangrijke reden van de stilstand zou kunnen zijn dat banken hun risico-opslagen aan het verhogen zijn. “De laatste maanden zijn de marktrentes verder gedaald, maar toch blijven de hypoheekrentes dus gelijk” zegt Amanda Bulthuis van Rente.nl. “De Corona-epidemie zorgt bij veel huishoudens voor financiële onzekerheid en de werkloosheid stijgt. Hierdoor is het risico op betalingsproblemen bij hypotheken voor banken groter geworden. Dit vangen ze af door de risico-opslag in de hypotheekrentes te verhogen”, aldus Bulthuis.

De onzekerheid rond de corona-epidemie heeft nog niet geleid tot een afkoeling van de woningmarkt of een daling van het aantal hypotheekaanvragen.