D66

D66 wil dat de maandlasten voor starters op de woningmarkt omlaag gaan. Dat kan bijvoorbeeld door een langere looptijd voor hypotheken.

De maandlasten zijn volgens de partij nu vaak erg hoog, terwijl starters over het algemeen nog niet zo’n hoog salaris hebben. Daarom wil D66 dat jonge huizenkopers ervoor kunnen kiezen om langer te doen over het afbetalen van hun hypotheek. Of dat zij er makkelijker voor kunnen kiezen een deels aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Door de lagere maandlasten kunnen starters dan meer spaargeld opbouwen.

Looptijd naar 40 jaar

De partij wil een looptijd voor een hypotheek van bijvoorbeeld 40 jaar in plaats van 30 jaar. Voor een huis van € 325.000 euro scheelt dat ongeveer €220 euro per maand, bij een rente van 1,1%, rekent een woordvoerder voor.

“Jonge mensen die een huis kopen hebben ademruimte nodig”, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten. “Daarom is het goed als je ervoor kunt kiezen om de lasten wat meer te spreiden over je leven.”

Hogere restschuld

Op de lange termijn kost het natuurlijk wel meer geld, omdat er ook langer rente wordt. Ook houdt men mogelijk een hogere restschuld bij verkoop, omdat men minder aflost per maand. Hetzelfde geldt voor een deels aflossingsvrije hypotheek. De woordvoerder benadrukt dat het om een vrijwillige keuze gaat. “Uiteraard is het belangrijk dat starters zich goed laten inlichten: geleend geld moet immers worden betaald.”

Daarnaast wil D66 de hypotheekrenteaftrek afschaffen. Daarvoor geldt nu dat men er alleen recht op heeft bij een hypotheek die niet langer loopt dan 30 jaar. De partij wil dat iedereen een belastingvoordeel van ‘minimaal ruim €200 per maand’ krijgt door de afschaffing ervan, die samenhangt met het plan van D66 om alle toeslagen af te schaffen. Volgens de partij is de aftrek vooral goed voor mensen met duurdere huizen.

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting heeft er in januari nog niet toe geleid dat starters meer hypotheekaanvragen indienden. Opvallend is wel dat er meer startersleningen werden verstrekt.

Lees hier ons overzicht van de woningmarktplannen voor de verkiezingen.