stijging hypotheekrente

Volgens rente-experts van De Hypotheker is het einde van renteverhogingen voorlopig nog niet in zicht. Dat geldt voor hypothecaire leningen met een korte én een lange looptijd. Volgens de rente-experts komt dit door aanhoudende onzekerheid op de financiële markten vanwege de coronacrisis.

Volgens De Hypotheker vragen banken een hogere rente om het verhoogde kredietrisico dat zij lopen te compenseren. Banken moeten op de kapitaalmarkt een hogere renteopslag betalen als ze geld lenen. Ondanks dat de Europese Centrale Bank extra steunmaatregelen heeft afgekondigd, blijven de kredietrisico’s volgens De Hypotheker aanzienlijk. Daarom concludeert de hypotheekverstrekker dat het einde van de renteverhogingen voorlopig nog niet in zicht is.

Geringe rentestijging

De rentestijgingen zijn gering. Het gemiddelde percentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) steeg medio maart van 1,87 procent naar 1,98 procent begin mei. Een gemiddelde hypotheeklening met een 20-jaars rentevaste periode tot 100 procent marktwaarde steeg het hardst, van gemiddeld 1,97 naar 2,20 procent. De hypotheekaanvrager kiest deze rentevaste periode het vaakst. Volgens commercieel directeur Menno Luiten van De Hypotheker is de impact van de coronacrisis op de renteontwikkelingen vooralsnog klein. “Maar als de crisis voortduurt, kan dit veranderen.”

NVM spreekt van teruggekeerde rust

NVM constateert dat de rust enigszins is teruggekeerd aan het hypotheekfront. Twee weken lang verhoogde een fiks aantal hypotheekverstrekkers de rente, maar nu is er sprake van zowel stijgingen als dalingen. 

Lees verder onder de afbeelding

Hypotheekrente wijzigingen 7 mei 2020
Bron: Actuelerentestanden.nl

Maandlasten hypotheek

Independer rekende uit wat een renteverhoging betekent voor de maandlasten van de hypotheeknemer.  “Als de rente hoger wordt, kun je minder geld lenen”, zegt deskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. “Dit kan zo 2.000 tot 5.000 euro schelen als de rente 0,1 procent stijgt, bij een inkomen tussen de 30.000 en 50.000 euro bruto per jaar.”

Lees verder onder de video

Independer: Hypotheek wordt duurder door oplopende rente

De lichte rentestijgingen zorgen ervoor dat veel mensen nu nog snel van de historisch lage rente willen profiteren. Net als maart noteerde april landelijk een recordaantal hypotheekaanvragen (57.000 aanvragen). Dat was voor een groot deel te danken aan oversluiters (35 procent). Dit blijkt uit HDN-data. Hoewel het aandeel starters en doorstromers in april daalde, was het aantal aanvragen van starters en doorstromers ongeveer 20 procent hoger dan in de maanden januari en februari van dit jaar. De woningmarkt staat dus allesbehalve stil.

Goedkoop lenen

Nationale overheden en centrale banken nemen steunmaatregelen om het vertrouwen van de consument en de financiële markten te herstellen. De ECB zet haar programma voor het opkopen van obligaties ter waarde van 750 miljard euro – in elk geval tot het einde van dit jaar – voort. Met deze maatregelen houden bedrijven en gezinnen toegang tot krediet, waardoor de rente op leningen niet te sterk oploopt. Daarnaast kunnen banken bij de ECB goedkoper geld lenen: -1 procent rente in plaats van -0,75 procent.