koopwoningen 2022
De onzekerheid op de woningmarkt slaat toe, waardoor huizenbezitters hun woning sneller te kopen zetten. Tegelijkertijd neemt de vraag af, signaleert de Rabobank.

Ondanks de coronacrisis blijft het aantal hypotheekaanvragen in april op een onverminderd hoog niveau. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) meldt 56.208 aanvragen. Volgens HDN is dat aantal nog steeds erg hoog in vergelijking met de recordaantal aanvragen in maart: 59.357. Daar staat tegenover dat steeds meer woningeigenaren hun woning te koop zetten, zo blijkt regio-onderzoek van Dynamis, service-organisatie op het gebied van vastgoed.

In vergelijking met het gemiddeld aantal hypotheekaanvragen in april over de afgelopen vier jaar ligt het aantal afgelopen maand in 2020 maar liefst 83% hoger. Bijna een derde daarvan kwam voor rekening van oversluiters. Bovendien laten de cijfers van HDN zien dat het aantal hypotheekaanvragers in april hoger is dan voor de coronacrisis. De stijging tempert wel enigszins onder alle type kopers. Die tendens is het sterkst zichtbaar onder mensen die een bestaande woning willen kopen, omdat deze een stuk duurder is dan hun huidige huis.

Lees verder onder de afbeelding

hypotheekaanvragen in april 2020

Bron: HDN

Meer hypotheekaanvragen dan voor coronacrisis

Volgens de Hypotheekshop daalde in april het aantal starters en doorstromen die een hypotheek aanvroegen. Toch ligt hun aandeel nog ongeveer 20% hoger dan in de maanden januari en februari van dit jaar. De effecten van de coronacrisis zijn volgens de hypotheekaanbieder nog nauwelijks zichtbaar. Niettemin moet de woningmarkt rekening moet houden met negatieve economische gevolgen en het afnemende consumentenvertrouwen.

Meer woningen te koop gezet

Zo worden al meer woningen te koop gezet, blijkt uit regionale onderzoeken van Dynamis.  Dit vanwege de toegenomen onzekerheid bij woningbezitters. Daarentegen trekken kopers zich nog weinig aan van de veranderde omstandigheden.

Eigenaren willen nog profiteren van sterke prijsstijging van afgelopen jaren. Vooral in de stedelijke regio’s Amsterdam en Utrecht zetten meer eigenaren hun woning te koop. Ook buiten de Randstad is deze ontwikkeling zichtbaar. Ruim een kwart meer woningen worden te koop aangeboden in gemeenten waar de huizenprijzen sinds de kredietcrisis met meer dan 30% zijn gestegen.

Daling woningaanbod

De extra aanwas van te koop gezette woningen in maart kan de aanboddaling uit januari en februari niet compenseren. Per 1 april stonden daardoor in Nederland zevenduizend woningen minder te koop staan dan aan het begin van het jaar. Ook de nieuwbouw biedt nauwelijks lucht aan de schaarse woningmarkt.