Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Iconic Houses in de schijnwerpers

1 november 2020 @ 08:00 - 29 november 2020 @ 17:00

€12,50

Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk, staan dan in de schijnwerpers en geven 50 procent korting aan Iconic Houses passe-partouthouders.

 

Beroemde namen en verborgen pareltjes 
In heel Nederland zijn vaak verrassende staaltjes van vernieuwende woonhuisarchitectuur te vinden. Van sociale volkshuisvesting aan het begin van de 20ste eeuw tot conceptuele villa’s aan het begin van de 21ste eeuw. Maak een reis door de tijd en ontdek de hoogtepunten van onze internationaal vermaarde architectuurstromingen van De Stijl en het Modernisme tot en met het Structuralisme en Postmodernisme. Sommige particuliere woningen die zelden openbaar toegankelijk zijn, zoals De Diagoonwoning in Delft en het Van Schijndelhuis in Utrecht, openen nu voor de Iconic Houses Maand ook hun deuren. De verhalen achter het ontwerp van deze huizen vertellen veel over hoe er in verschillende decennia gedacht werd over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, samenwonen of hygiëne; allemaal idealen, tot uitdrukking gebracht in steen. De Iconic Houses Maand is een unieke gelegenheid om eindelijk eens al deze bijzondere huizen te ervaren. Het is nu mogelijk om tien van deze iconische huizen met een verhaal in een maand te ontdekken. Welke huizen doen er mee?

 

Iconic Houses passe-partout
De tien Iconic Houses zijn te bezoeken op zondag 1, 8, 15, 22 en 29 november. Iconic Houses passe-partouthouders krijgen 50 procent korting op vertoon van hun passe-partout. Een passe-partout kost 12,50 euro per persoon en is vanaf zaterdag 17 oktober aan te schaffen via de Iconic Houses webshop. Daar waar een Museumjaarkaart geldt krijgt men korting op de extra te boeken rondwandelingen, zoals bij Museum Het Schip en De Dageraad. Bij Wall House #2 ontvangen passe-partouthouders gratis een architectuurgidsje over het huis (t.w.v. €3,95). Gezien de coronamaatregelen dient voor elke museumwoning afzonderlijk een tijdslot gereserveerd te worden.

 

De Tien Iconic Houses met korting in November (chronologisch) 

1921 – Museum Het Schip Modelwoning, Michel de Klerk
www.iconichouses.org/houses/schip

1921 – Van Doesburg Rinsemahuis, Theo van Doesburg
www.iconichouses.org/houses/van-doesburg-rinsemahuis

1923 – De Dageraad, Michel de Klerk en Piet Kramer 
www.iconichouses.org/houses/dageraad-housing-complex

1930 – De Kiefhoek Museumwoning, J.J.P. Oud
www.iconichouses.org/houses/kiefhoek-house-museum

1932 – Huis Van Ravesteyn, Sybold van Ravesteyn
www.iconichouses.org/houses/sybold-van-ravesteyn-house

1952 – Van Eesteren Museumwoning, Nielsen Spruit & Van de Kuile
www.iconichouses.org/houses/van-eesteren-museum-apartment

1956 – Museumhuis Polman, Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman
www.iconichouses.org/houses/polman-house

1971 – Diagoonwoning, Herman Hertzberger
www.iconichouses.org/houses/diagoonwoning

1992 – Van Schijndelhuis, Mart van Schijndel 
www.iconichouses.org/houses/van-schijndel-house

2001 – Wall House #2, John Hejduk
ww.iconichouses.org/houses/wall-house

 

OVER HET ICONIC HOUSES NETWERK
In 2012 besloot een internationale groep professionals die moderne museumwoningen runnen om het Iconic Houses Netwerk te vormen als platform voor kennisuitwisseling, samenwerking en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Iconic Houses is een Nederlands initiatief en de enige organisatie die zich internationaal inzet voor het vergroten van de kennis over en het ondersteunen van deze toonaangevende voorbeelden van 20e-eeuws woonontwerp. De website iconichouses.org maakt het leven gemakkelijker voor fans van 20e-eeuwse architectuur en fungeert inmiddels voor velen als de ultieme bucketlist voor architectuurreizen. Het biedt een handig overzicht met 150 van ‘s werelds meest iconische moderne museumwoningen. In sommige kun je zelfs overnachten. Het is het perfecte vertrekpunt voor het plannen van dagtripjes in eigen land of je eerste post-corona stedentrip in het buitenland, wanneer dat weer veilig kan. En tot die tijd is het heerlijk wegdromen over mogelijke verre reizen vanuit je luie stoel.


COVID-19 advies: 

Ga eerst op bezoek bij een museum om de hoek! 
Gezien het beleid van de regering om het aantal reisbewegingen de komende weken zoveel mogelijk te beperken, is ons advies: Ga eerst op bezoek bij een museum om de hoek! Als je er dan in november niet aan toekomt de musea verder van huis te bezoeken, dan geven zij in april 2021 met ditzelfde passe-partout alsnog korting. Als de eerstvolgende persconferentie een totale lockdown afkondigt waarbij ook musea moeten sluiten, dan schuift de geldigheid van het passe-partout door naar april 2021. Bij sommige musea kan het passe-partout al ingezet worden zodra de musea daarna weer van het slot gaan. Raadpleeg de websites van de musea via de link op de Iconic Houses website om precies te weten wat de mogelijkheden zijn

Voor meer informatie: https://www.iconichouses.org/news/november-iconic-houses-maand

 

 

Gegevens

Begin:
1 november 2020 @ 08:00
Einde:
29 november 2020 @ 17:00
Kosten:
€12,50
Evenement Tags:
Site:
iconichouses.org

Organisator

Iconic Houses
Site:
iconichouses.org