Hoekstra wil versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek in formatie bespreken

404
afbouw hypotheekrenteaftrek
Wopke Hoekstra, minister van Financiën. - Foto: Arenda Oomen/Rijksoverheid

Het ziet ernaar uit dat er bij de formatie wordt gesproken over een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Demissionair minister Hoekstra van Financiën schrijft dat dit naar verwachting nodig is om in aanmerking te komen voor miljardensteun uit het EU-coronaherstelfonds.

Nederland kan aanspraak maken op € 5,96 miljard uit de zogeheten Recovery and Resilience Facility (RRF). Dat fonds helpt landen om te herstellen van de coronacrisis. Landen kunnen er een beroep op doen als zij structurele hervormingen en investeringen doorvoeren. Op die voorwaarde heeft Nederland destijds zelf gehamerd.

Nederland nog geen plan ingediend

Hoekstra schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat Nederland, als enige EU-lidstaat, nog geen plan heeft ingediend.

Dat Nederland nog geen plan heeft ingediend, heeft te maken met de demissionaire status van het kabinet. Belangrijke keuzes over het Nederlandse coronaherstelplan zijn aan een nieuw kabinet en zijn onderwerp van de formatie. Tijd is er nog voldoende. Tot rond de zomer van volgend jaar kan er in Brussel nog een plan worden ingediend zonder dat het gevaar bestaat dat Nederland geld misloopt.

De politiek moet volgens hem belangrijke keuzes maken en dat kan niet aan een demissionair kabinet worden overgelaten. De formerende partijen moeten deze keuzes aan tafel bespreken. Hoekstra zit zelf als CDA-leider ook aan de formatietafel.

‘Gelijktrekken huur en koop’

Het gaat dan om “het meer gelijktrekken van de fiscale behandeling van de huur- en koopsector, onder andere door het versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek”. Hoekstra noemt ook het versneld afbouwen van de zelfstandigenaftrek.

Afbouw van de hypotheekrenteaftrek ligt gevoelig bij CDA en VVD. Het maximale aftrektarief voor inkomens in de hoogste schijf wordt inmiddels al geleidelijk afgebouwd.

Volgens Hoekstra is er overigens nog voldoende tijd. “Tot rond de zomer van volgend jaar kan er in Brussel nog een plan worden ingediend, zonder dat het gevaar bestaat dat Nederland geld misloopt.