Huizenprijzen

De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal vooral sterk gestegen doordat jonge kopers duurdere woningen kochten. Dat kwam door de tijdelijke vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar, die per 1 april weer verviel voor huizen boven de €400.000. Die wijziging veroorzaakte een stormloop op duurdere woningen, meldt het Kadaster in zijn Kwartaalbericht woningmarkt.

Jonge huizenkopers bepaalden de ontwikkelingen op de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2021. Door een wetswijziging die op Prinsjesdag 2020 bekend werd gemaakt, hoefden kopers onder de 35 jaar vanaf 1 januari van dit jaar tijdelijk geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Per 1 april 2021 geldt weer een overdrachtsbelasting van 2% voor huizen duurder dan €400.000.

Stormloop op duurdere woningen

Deze wijzigingen brachten een enorme stormloop op duurdere woningen op gang, zo blijkt uit de cijfers van het Kadaster. Eind vorig jaar stelden de jonge kopers de eigendomsoverdracht uit naar het eerste kwartaal van dit jaar. Zodoende is 61% van alle te koop staande woningen in het eerste kwartaal door hen gekocht. In het eerste kwartaal van 2020 was dat nog 45%.

Woningmarkt op zijn kop

De aanpassing van de overdrachtsbelasting heeft de woningmarkt op zijn kop gezet, concludeert het Kadaster. Al in de eerste maand na de afschaffing was een stijging van transacties te zien van 40%. In totaal werden in het eerste kwartaal 29% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. De huizenprijzen stegen met ruim 16% naar gemiddeld €379.000. Vooral omdat in het duurdere segment meer huizen zijn verkocht, ook door jongeren.

Lees verder onder de grafiek:

Kadaster woningtransacties

Bron: Kadaster

Het kabinet had voor ogen om met de belastingwijziging meer starters op de woningmarkt te helpen. Volgens het Kadaster was ongeveer 60% van alle 35-minners in het eerste kwartaal van 2021 koopstarter. Iets minder dan 40% van alle kopers onder de 35 was een doorstromer. Deze grote groep profiteerde wel van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Vier grote steden

De jonge kopers hebben vooral duurdere huizen gekocht in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Van de woningtransacties boven de €400.000 vond 29% plaats in een van die steden. In Amsterdam en Utrecht steeg de verkoop van duurdere huizen het hardst, met respectievelijk 75% en 48% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar.